1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
absenteeism
Odpowiedzi: 63
Wyświetleń: 23092
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-03, 20:48 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | jak mam rozumieć obecnego opiekuna mamy, który stwierdził, że to co dostawała mama nie działało przy Jej typie nowotworu i nie dało to nic poza tym, że u pacjenta zastosowano schemat, ktoś leki sprzedał, ktoś zapłacił, a mama je wzięła. |
Tak dokładnie powiedział?
Czy chodziło mu po prostu o to, że zastosowano u mamy typowe dla leczenia raka jelita grubego schematy, co do których nigdy nikt nie da 100% pewności, że zadziałają akurat u danego pacjenta? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-03, 18:19 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
A ja bym proponowała poczekać na wyniki badań i na wynik zabiegu, i wtedy obmyślać strategię. Bo myśleć o wszystkim nie da rady, zwłaszcza że każde działanie musi być poparte logicznym jego powodem, a takie teoretyzowanie ogólnie o leczeniu raka jelita grubego zwyczajnie w tym wypadku nie ma sensu. Każdy pacjent to inny przypadek, inna historia, inne możliwości leczenia - oczywiście są schematy i standardy, ale i tak wszystko dostosowane być musi do danego pacjenta. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-03, 15:27 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Tak jak pisałem ja jestem w domu, a mama w Łodzi i tego nie przeskoczę. Niestety nie mogę na razie dodawać wyników badań, bo ich zwyczajnie nie mam |
Okej, chodziło mi po prostu o to, czy gdzieś te wyniki są - rozumiem, że nie od razu jest możliwość ich uzyskania. Jak będą, to wrzucisz
Prol napisał/a: | Mam powiedzieć o tym lekarzowi i on zanotuje to w skierowaniu do badania his-pat? Czy może muszę o tę próbki starać się w laboratorium wykonującym to badanie wyciętych tkanek? |
Jeśli chcesz wykonać na preparatach badanie, którego laboratorium nimi dysponujące nie wykonuje (nie wszystkie badają EGFR etc.), to musisz samodzielnie wziąć preparaty od nich i zawieźć do laboratorium, w którym chcesz zrobić badania. Oczywiście informując wcześniej o tym laboratorium, by mogli preparaty przygotować. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-03, 07:20 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Źle się wyraziłem. Miałem na myśli właśnie to czy jest taka możliwość, powinno być "oczekiwać". |
Ja się domyślam, co miałeś na myśli, uczulałam jedynie, że lekarze nie lubią, kiedy się czegoś "wymaga" - zresztą chyba nikt nie lubi, kiedy wchodzi mu się we własne kompetencje i wie lepiej, niezależnie od zawodu - a lepiej reagują na zapytania pacjentów i grzeczne sugestie
Może ja czegoś nie dopatrzyłam (co jest bardzo możliwe), ale gdzie jest świeży wynik badania w którym stwierdzono ponownie guza zamykającego światło jelita?
Bo pisałeś jedynie:
Prol napisał/a: | Jakim cudem w pół roku pomimo bombardowania cytostatykami urosło coś zdolnego zatkać światło jelita? |
ale chyba bez wyników badań. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-02, 21:39 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | czy można tego wymagać przy standardowej procedurze (np poszerzyć ją o wymienione odpłatnie)? |
Przypuszczam, że to zależy od patologa wykonującego badanie. No i od lekarza kierującego całym procesem diagnostyczno - zabiegowym, czy zdecyduje się zlecić to badanie. I nie proponowałabym "wymagać", raczej sugerowałabym "zapytać o" |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-02, 21:24 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Cetuximab jest właśnie stosowany u pacjentów wykazujących ekspresję EGFR z genem KRAS typu wild type.
Tak, by zbadać obecność mutacji i EGFR konieczne jest badanie preparatów. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-02, 21:09 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Funkcjonują psychologowie dla pacjentów onkologicznych działający odpłatnie lub nieodpłatnie? |
Nie wiem w którym łódzkim szpitalu jesteście, ale w Koperniku onkologicznym jest psycholog (tzn. wiem, że jest, ale na własne oczy go nie widziałam).
Prol napisał/a: | Chcę zapytać czy normalnym są konsultacje z kilkoma onkologami? |
Oczywiście.
Prol napisał/a: | Mam wrażenie, że każde ma inny system i inne rodzaje terapii. W niektórych stosuje się chemię celowaną, a w innych nie? |
Niestety nie wszystkie ośrodki mogą sobie pozwolić na leczenie najnowszymi terapiami, z różnych powodów - najczęściej finansowych, czasem kadrowych.
Prol napisał/a: | Kilka osób w tym tygodniu widziało w tv program poświęcony temu, ale nikt nie potrafi powiedzieć niczego więcej poza tym jak to wyglądało.. |
A co to był za program?
Prol napisał/a: | Z kolei co z chemią celowaną? Leki ukierunkowane molekularnie? Bewacyzumab, cetuksymab i inne? |
Przeciwciała monoklonalne typu bewacyzumab, cetuximab są leczeniem celowanym, ponieważ celują w konkretne czynniki obecne w kom. nowotworowych. Aby móc je zastosować, konieczne są badania tkanki pod ich kątem (w przypadku bewacyzumabu - VEGF, cetuximabu - EGFR). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-21, 20:05 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
COI oddział chirurgii ma zdaje się na Wawelskiej. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-21, 19:31 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | W jelitach duża ilość treści płynnej - bardzo leniwa perystaltyka. W miednicy małej widoczna niewielka ilość wolnego płynu. Konieczna konsultacja chirurgiczna |
To jest pełen wynik USG?
Leniwa perystaltyka oznacza, że jelita nie pracują po prostu tak, jak u zdrowego człowieka - kiedy jemy i trawimy, pokarm przesuwa się w jelitach (cienkie, grube) aż w końcu resztki pokarmowe są wydalane. U mamy najwyraźniej jelita się mocno rozleniwiły i pokarm zalega - co może powodować owe bóle.
Na pewno wspomniana konsultacja z chirurgiem byłaby wskazana. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-06-28, 23:49 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | OXALIPLATIN - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 142
ACIDIUM LEVOFOLINICUM - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 167
FLUORACILUM - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 668
FLUORACILUM - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 2000
ONDANSETRONUM - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 16 |
Schemat FOLFOX4.
Prol napisał/a: | OXALIPLATIN - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 100
CAPECITABINUM - O - DOUSTNIE - 1 MG /// Dawka: 28000
ONDANSETRONUM - P - POZAJELITOWO - 1 MG /// Dawka: 16 |
Schemat CAPOX (XELOX).
Prol napisał/a: | Jak widać fluoracyl zastąpiono lekiem doustnym Xeloda. Jakieś opinie? |
Generalnie FOLFOX4 i CAPOX mają podobną skuteczność jeśli chodzi o czas przeżycia całkowitego, jak i czas wolny od progresji. Głównym wskazaniem co do zastosowania konkretnego schematu jest tu zwykle stan pacjenta, przeciwwskazań etc.
Prol napisał/a: | W każdym razie w teorii pisze się o chemioterapii doustnej jako formie leczenia obciążonej mniejszymi dolegliwościami, ale pewnie każdy reaguje inaczej - oby było wszystko dobrze. |
Bywa różnie, aczkolwiek to, że chemioterapia ma postać tabletek nie oznacza, że z automatu ma mniej skutków ubocznych.
Prol napisał/a: | Tylko czemu przy zmianie na tabletki zniknął levofolic? |
Bo zmieniono schemat chemioterapii na taki, w którym po prostu folinian wapnia nie występuje.
Prol napisał/a: | Można prosić jakieś info odnośnie tego na co uważać, jakie mogą być objawy i co robić przy ew zakrzepie? Jak najszybciej lekarz? |
Wszystko zależy od tego gdzie pojawi się zakrzep, czy ewentualnie zamknie całe światło danego naczynia, czy jego część.
Warto monitorować płytki, oczywiście wspomniane D-dimery, obserwować czy nagle w jakimś miejscu nie pojawia się ból, obrzęk.
Aczkolwiek skoro piszesz, że lekarz regularnie sprawdza D-dimery itp., to przypuszczam, że stara się mieć wszystko pod kontrolą.
Prol napisał/a: | "ca coli ascendentis" (cóż to konkretnie?) |
Rak wstępnicy.
Prol napisał/a: | wypada dodać, że mama nadal bierze żelazo (co powinno wykluczać lub niwelować niedokrwistość) |
Niedokrwistość nie musi wynikać akurat z niedoboru żelaza, są różne jej rodzaje, np. z powodu niedoboru wit. B12 czy kwasu foliowego. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-06-26, 21:29 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | teraz mając już książeczkę z dzienniczkiem przed oczami |
Czekamy w takim razie na informacje co dokładnie otrzymywała mama wcześniej, a co otrzymuje obecnie.
Prol napisał/a: | Dwa tygodnie temu zbadano także poziom D-Dimerów czego wcześniej nie robiono - jaki może być powód? |
Głównie powodem jest podejrzenie zakrzepicy, ewent. zatorowości płucnej. Powodów, dla jakich wykonuje się to oznaczenie, jest wiele - więcej może powiedziałaby całość wykonanej morfologii.
Prol napisał/a: | Z tego co widziałem to mogą być podniesione przy nowotworze - są jakimś wyznacznikiem? |
Raczej nie.
Prol napisał/a: | Z tego co widzę to dzień przed nic nie jeść, dwa dni przed lekkostrawnie, faszerować się espumisanami, a wieczorem przed RTG wziąć "coś co popędzi". |
To jest skierowanie na zwykłe RTG klatki? Co macie dokładnie napisane na skierowaniu? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-06-03, 18:00 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Cykli było bodajże 5-6 (przed samym sobą mi głupio, ale te przesunięcia i zawirowania + stres sprawiły, że sam nie wiem), a ostatni w zeszły czwartek czyli zakończony równo tydzień temu. Czy to mogą być skutki chemioterapii?
Nie miałem dostępu do internetu, ale skądś kojarzę, że ktoś po cytostatykach sypiał w wannie z gorącą wodą by zniwelować ból, więc tak sobie to tłumaczę.. Ale tydzień po chemii? I dopiero przy piątej chemii? Wcześniej były jedynie bóle mięśni (a'la grypa) i nawet wymioty zdarzyły się tylko raz jeden, a teraz taki ból kości i nerek? |
Teoretycznie mogą to być skutki uboczne chemii (im dalszy cykl tym bardziej mogą się nasilać), niemniej należałoby zbadać mocz, oznaczyć parametry pracy nerek z krwi by mieć pewność, że to nie jakieś zakażenie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-21, 19:30 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Chemia czasowo uszkadza śluzówkę jelita cienkiego i stąd ta nietolerancja laktozy, ale czasowo to znaczy? W trakcie chemii też nie wiele mi daje, bo dla mnie leczenie trwa nadal, a niektórzy powiadają, że nie powinna jeść mleka i przetworów przez 2-3 dni po zakończeniu podawania cytostatyku. |
Nie ma jakiegoś zakazu spożywania produktów nabiałowych w trakcie chemioterapii, pacjent musi sam na sobie (niestety) sprawdzić po czym czuje się dobrze, po czym gorzej. Fakt, często nie zaleca się spożywania np. soków z cytrusów czy nabiału, ale u każdego wygląda to nieco inaczej. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-21, 10:20 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Warto zrobić RTG klatki piersiowej na własną rękę? |
Było robione chyba przed zabiegiem operacyjnym, prawda?
W kwestii portu na pewno trzeba zapytać o to onkologa. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-15, 19:14 Temat: Gruczolakorak jelita grubego - co, gdzie, jak? |
Prol napisał/a: | Chciałbym zatem zapytać skąd wiesz co mama dostaje i jaki to schemat? Etykiety, karta informacyjna czy dopytywanie? Mama poza krótkimi typu potas i magnez dostaje coś 2-godzinnego i do domu dostanie pompę na 48h. |
Mama musi dostać kartę wypisową ze szpitala z opisem procedur i zastosowanego leczenia.
Pomijam już, że po prostu trzeba zapytać lekarza o to jaką chemię się ma dostać w momencie kwalifikacji do niej - jak nie mówią, to trzeba pytać do skutku i tyle (wypróbowane)
Prol napisał/a: | Lekarz stwierdził, że nie ma sensu czekać oraz robić badania, bo te zrobione zostaną 29 by ocenić efekty. |
Jeśli chcą oceniać efekt działania chemii na podstawie morfologii to coś nie tak.
Pewnie chcą po prostu wtedy zrobić kontrolną morfologię. |
|
|