1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Choroba mojego Taty |
absenteeism
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 5263
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-03, 00:12 Temat: Choroba mojego Taty |
pawelbohdan napisał/a: | Nie wiecie taka operacja jest skomplikowana?
Na czym mniej więcej polega może pokierujecie gdzie mogę o niej poczytać? |
Dokładnie nie można Ci odpowiedzieć, ponieważ nie wiemy na czym faktycznie będzie polegała operacja - czy będzie to tylko tumorektomia (wycięcie guza) czy lobektomia (wycięcie płata płuca).
Czy to skomplikowana operacja - na pewno każde otwarcie klatki piersiowej jest dość poważnym zabiegiem chirurgicznym.
Ogólnie o torakotomii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Torakotomia
Rehabilitacja również zależy od zakresu zabiegu, z pewnością kilka tygodni. |
Temat: Choroba mojego Taty |
absenteeism
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 5263
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-02, 12:32 Temat: Choroba mojego Taty |
pawelbohdan napisał/a: | W kwietniu zrobiono badania i wykryto drobne złogi wapniowe. |
Jakie to były badania, możesz podać wyniki?
pawelbohdan napisał/a: | Zrobiono też biopsji ciękoigłowej pod kontrolą TK. Badanie jednak nie daje 100% pewności że jest to rak, ale raczej nie powinien być. |
Tzn. jaki był wynik tego badania?
pawelbohdan napisał/a: | z jakiś miesiąc temu robiono badanie TK klatki piersiowej. |
Czy było to badanie kontrolne pod kątem obserwacji uprzednio wykrytej zmiany, czy wystąpiły jakieś niepokojące objawy skłaniające do jego wykonania?
pawelbohdan napisał/a: | Wykryło w 10 segmencie płuca lewego, widoczną nietypowy, dobrze odgraniczony twór guzowaty. Wielkości 40x34x40 mm , o niejednorodnej gęstości, z drobnymi nielicznymi zwapnieniami. |
Czy to całość wyniku TK? Jeśli nie, możesz go przepisać w całości?
pawelbohdan napisał/a: | Lekarz taty mówi, że nic się nie zmieniło w porównaniu z kwietniem, jest tak samo. |
Czy tata jest pod kontrolą onkologa?
Czy tata pali / palił? |
|
|