1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: CHOROBA MOJEGO TATY |
absenteeism
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 8092
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-12-07, 21:57 Temat: CHOROBA MOJEGO TATY |
Myślę, że na te pytania pomoże Ci znaleźć odpowiedź ten dział --> Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej
Ale to Ty razem z rodziną najlepiej znacie tatę i za Was nikt tej decyzji nie podejmie - mówić, czy nie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-12-07, 19:22 Temat: CHOROBA MOJEGO TATY |
A może wyjaśnić tacie sprawę i to Jego zapytać o zdanie? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-12-06, 23:04 Temat: CHOROBA MOJEGO TATY |
Obraz TK sugeruje rozsiany proces nowotworowy - można by dyskutować, czy punktem wyjścia byłoby tu jelito grube czy płuco (choć wydaje się, że raczej jelito grube, niemniej pomocne byłoby TK klatki). Jednak poziom bilirubiny jest bardzo wysoki - przy normie 1,1 mg/dl mamy tutaj wartości dużo wyższe. Wyklucza to w zasadzie podanie jakiejkolwiek chemioterapii - wątroba by tego zwyczajnie nie wytrzymała, przykro mi.
W tym momencie pozostaje faktycznie leczenie paliatywne. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-12-06, 20:15 Temat: CHOROBA MOJEGO TATY |
A możesz przytoczyć wynik TK w całości?
[ Dodano: 2011-12-06, 20:26 ]
Negatywny wynik badania kolonoskopowego niestety nie przesądza o tym, że nowotworu brak - być może lekarz nie trafił po prostu w guza.
Jeśli faktycznie mamy do czynienia z rakiem jelita grubego z przerzutami, to niestety rokowanie jest złe - zwłaszcza w przypadku kiepskiej funkcji wątroby. Uniemożliwia to bowiem podanie chemioterapii.
Jednak musiałabyś podać wspomniany wynik TK jamy brzusznej oraz wyniki badań krwi - głównie bilirubiny, ale jeśli masz jeszcze jakieś wyniki - poprosimy o nie. |
|
|