Autor |
Wiadomość |
Temat: Co to moze byc? |
absenteeism
Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 19237
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-25, 10:54 Temat: Co to moze byc? |
Jeśli chodzi Ci o tzw. bramkowanie, czyli Real-time Position Management Respiratory Gating to jest to po prostu monitorowanie ruchu pacjenta wynikającego z oddychania w trakcie naświetlania. Zwykle jest ono stosowane wówczas, gdy naświetla się obszary, które w wyniku oddychania dość znacznie się poruszają. Wówczas wiązka promieniowania nie jest ciągła, a włącza się i wyłącza - tak, by guz był w ściśle określonej wcześniej przez radioterapeutę pozycji, w której się go naświetla.
Dla lepszego zobrazowania: Bramkowanie oddechowe || Zakład Radioterapii CO Gliwice |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-25, 09:59 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | A czy radioterapia moze dac taka poprawe ze bedzie mozna zastosowac chemie lub operowac? |
Jeśli w tej chwili jesteś za słaby na chemioterapię to obawiam się, że po radioterapii może być podobnie. Operacja również nie wydaje mi się możliwa, ale to tylko moje zdanie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-25, 00:31 Temat: Co to moze byc? |
A wiesz może, czy to ma być teleradioterapia czy brachyterapia?
Oczywiście w paliatywnym leczeniu radioterapia jest stosowana, więc jeśli chodzi o to - postępowanie jest prawidłowe, skoro zdyskwalifikowano Cię z chemioterapii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-25, 00:23 Temat: Co to moze byc? |
Pewnie o dawkach poinformuje dopiero radioterapeuta.
Tak czy inaczej - odległy przerzuty do wątroby oraz wyłączne leczenie radioterapią to leczenie paliatywne, przykro mi.
Nie wiem, na jakiej podstawie lekarz zakłada schemat nie wymieniany w jakichkolwiek standardach leczenia - osobno naświetlania, osobno chemioterapia i operacja.
Zwłaszcza, że przedoperacyjna chemioterapia wykazuje znikomy zysk w stosunku do samodzielnej operacji, zaś przedoperacyjna radioterapia nie daje żadnego zysku (źródło: Espohageal cancer) |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-25, 00:01 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | Na wszelkich kartach mam wpisane rozpoznanie rak przelyku (dokladniej plaskonablokowy),a na PET cos takiego wlasnie |
Jeśli w histpacie jest napisane o raku przełyku, to jest to rak przełyku.
Robert123 napisał/a: | Czy poprzez radioterapie mozna usunac przerzut? |
A w jakiej dawce łącznej ma być naświetlana wątroba?
Nawet gdyby doprowadziło to do całkowitej remisji zmian, to niestety nadal będzie to leczenie paliatywne - podstawową metodą leczenia raka przełyku w sposób radykalny jest chirurgia, a ta tutaj nie ma miejsca. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-23, 00:57 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | Tak sie zastanawiam nad tym stentem. Stosuje sie go w przypadku, gdy nie mozna juz przylykac tak? |
Tak, stent stosuje się po udrożnieniu przełyku (usunięciu masy guza) po to, by utrzymać drożność przełyku.
Robert123 napisał/a: | Twierdzisz ze nie stosuje sie chemii w takich przypadkach? |
Ja niczego nie twierdzę - jedynie opieram się na standardach PUO (2009): "Rak przełyku" red. T. Orłowski
Robert123 napisał/a: | Nie ma nic o wezlach, to jest wszystko co pisze na tej karcie z PET. |
Wszystko to raczej nie - PET to skan całego ciała, więc na pewno jest nieco więcej niż te 2 przytoczone zdania |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-23, 00:46 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | A dlaczego takiego przerzutu nie mozna rowniez usunac? |
Ponieważ w takiej sytuacji choroba jest rozsiana i nie ma pewności, iż gdzie indziej nie ma komórek nowotworowych. Wówczas usunięcie przerzutu byłoby jedynie obciążającą chorego operacją, która nie przyniosłaby zamierzonego efektu.
Czy w wyniku PET nie ma nic o węzłach chłonnych?
Robert123 napisał/a: | Z tego co lekarz mowil to ta radioterapia ma na celu wysuszenie guza, ktory teraz krwawi |
Może lekarz miał na myśli brachyterapię, czyli taką radioterapię, która polega na umieszczeniu w bezpośrednim kontakcie z ciałem pacjenta źródła promieniowania?
Proponuję dopytać lekarza na najbliższej wizycie co konkretnie miał na myśli. Nie masz w jakimś wypisie opisu dalszego proponowanego leczenia?
Robert123 napisał/a: | Czy jesli po radioterapii nastapila by np chemia (narazie mam na nia za slabe wyniki) to bedzie mozna zrobic cos wiecej? |
Tak czy inaczej będzie to leczenie paliatywne. Poza tym chemioterapię w tego rodzaju leczeniu stosuje się raczej rzadko, nie jest to standardem. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-23, 00:32 Temat: Co to moze byc? |
Niemniej tak czy inaczej jest przerzut do wątroby - niestety kwalifikuje to do IV, najwyższego stopnia zaawansowania choroby.
W tej sytuacji wspominana przez lekarza radioterapia wydaje się być postępowaniem typowo paliatywnym, o operacji - radykalnej - nie może być mowy.
Być może lekarz miał na myśli jakieś założenie stentu? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-23, 00:29 Temat: Co to moze byc? |
A możesz wkleić cały wynik PET? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-17, 19:35 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | W takim razie dlaczego lekarz stwierdzil ze po radioterapi jest szansa na operacje? |
Nie wiem, może coś w wynikach mu to zasugerowało. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-17, 18:48 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | PET byl robiony, i wiem tyle, ze jest przerzut na watrobie i cos jest na plucu. |
No to PET czy zwykłe TK? Czy i to i to?
Robert123 napisał/a: | Czy radioterapia moze polepszyc stan na tyle ze mozliwe bedzie operacja? (nie znam dawki) |
W raku przełyku (brak wyniku histpat) wyłączna radioterapia jest postępowaniem paliatywnym, zwykle u chorych z przeciwwskazaniami do leczenia radykalnego.
Radioterapia przedoperacyjna wg badań nie polepsza wyników w porównaniu do doszczętnej resekcji chirurgicznej.
Tyle można powiedzieć na podstawie standardów leczenia raka przełyku, bez wyników nie da się niczego wiążącego stwierdzić. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-01-17, 18:24 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | TK, a w nim podejrzenie meta do pluc i watroby. W watrobie hypodensyjna zmiana o srednicy okolo 3cm wzmacniajaca sie po podaniu kontrastu |
Ciężko opierać się na jednozdaniowym skrócie wyniku TK, z pamięci
Robert123 napisał/a: | Zrobili mi nastepnie jakies badanie tych pluc (dokladnie nie wiem, cos na B chyba) i wynik: "W popluczynach plucnych nie stwierdzono komorek nowotworowych". Czy to oznacza ze nie ma przerzutu do pluc? Czy taki wynik nie daje calkowitej pewnosci
|
Pewnie bronchoskopię.
Niestety negatywny wynik nie daje pewności co do braku przerzutu.
Być może przydałoby się wykonać PET, nie wiemy jak dokładnie wyglądają zmiany w TK.
Robert123 napisał/a: | Tak wiec, niedlugo zaczynam radioterapie. |
W jakiej dawce całkowitej i na jaki czas planowana jest ta radioterapia?
Ciężko cokolwiek stwierdzić, bo nie podajesz jak do tej pory żadnych wyników. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-12-28, 01:18 Temat: Co to moze byc? |
Robert123 napisał/a: | Tam jest niby jakas mala plamka, co to okaze sie jak przyjda wyniki. |
Wyniki czego?
Jak masz TK, to wpisz TK |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-11-28, 20:37 Temat: Co to moze byc? |
asia19 napisał/a: | chodziło mi raczej o różnicowanie zmian łagodnych ze zmianami złośliwymi- na podstawie samego obrazu nie odważyłabym się. |
Asiu, lekarz nie różnicował tego - npl nie oznacza nowotworu złośliwego a jedynie zmianę nowotworową (neoplasma = nowotwór).
Weryfikacja łagodna/złośliwa jest możliwa tylko na bazie histpatu (ale to przecież wiesz). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-11-28, 20:35 Temat: Co to moze byc? |
Można stwierdzić naciek npl. To po prostu oznacza, że lekarz znalazł nieprawidłową tkankę.
Lekarz nie stwierdza, że jest to nowotwór złośliwy czy łagodny, zwraca jedynie uwagę, że znalazł podejrzaną zmianę i konieczna jest dalsza diagnostyka. |
|