Autor |
Wiadomość |
Temat: Choroba mojego Taty |
absenteeism
Odpowiedzi: 74
Wyświetleń: 20236
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-23, 08:32 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | Mówiła też coś o migotaniu przedsionków- co to znaczy? |
To zaburzenie rytmu pracy serca. Przedsionki nie kurczą się prawidłowo, skurcze są nieskoordynowane.
Anax napisał/a: | Chciałam jeszcze zapytać o leki. Tata oprócz morfiny bierze tritace, furosemidum, rytmonorm, kaldyum, kalipoz (przepraszam,jeśli źle napisałam nazwy leków)- co to za leki? |
Tritace - lek na nadciśnienie
Furosemid - lek moczopędny
Rytmonorm - lek na zab. rytmu serca (antyarytmiczny)
Kaldyum - potas
Kalipoz - potas
Tata bierze i Kaldyum i Kalipoz? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-15, 17:44 Temat: Choroba mojego Taty |
Ale tata ma zakrzepowe zapalenie żył głębokich? Żył powierzchniowych?
Co stwierdził lekarz na wizycie? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-13, 08:59 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | słyszeliście coś o terapii Gersona? |
Słyszeliśmy, możesz o niej przeczytać tutaj: Analiza krytyczna 'cudownych' metod antynowotworowych |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-25, 12:25 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | Okazało się,że jednak nie mogą mu jej podać, bo ma uszkodzony szpik i nie produkuje białych krwinek. Co to oznacza? |
Szpik został prawdopodobnie uszkodzony przez chemioterapię - to tzw. mielotoksyczność cytostatyków. W tej sytuacji podanie chemii mogłoby po prostu zabić tatę, dlatego też odstąpiono od jej podania.
Jakie dokładnie są wyniki białych krwinek i neutrocytów?
Czy lekarz nie sugerował podania tzw. czynników wzrostu (np. Neupogenu)? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-03, 09:23 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | Jakie są rokowania przy tym nowotworze? |
Niestety niekorzystne, choroba jest rozsiana.
Nie wiemy jednak jaka jest odpowiedź na zastosowane leczenie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-02, 12:26 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | rak gruczołowy płuca prawego z ogniskami w lewym płucu i osierdziu. |
Raz, że jest to wznowa, dwa - w stadium bardzo zaawansowanym, zmiany są w obrębie obu płuc.
Anax napisał/a: | Chemioterapia paliatywna KN IV/2 - co to oznacza? |
Tak jak pisała Irka, chemioterapia paliatywna ma na celu zmniejszenie objawów wynikających z choroby, wydłużenie czasu przeżycia pacjenta, jednak nie ma na celu trwałego wyleczenia - w tym stadium jest to niestety niemożliwe.
KN = karboplatyna + winorelbina
Tata jest po IV cyklu chemii, jaka jest odpowiedź na leczenie? Chemioterapia zmniejszyła zmiany? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-10, 10:16 Temat: Choroba mojego Taty |
To, że nie było przerzutów nie oznacza, że nowotwór był łagodny (niezłośliwy). Skoro doszło do zabiegu pneumonektomii (wycięcia płuca), to zapewne był po prostu we wczesnym stadium zaawansowania (= brak przerzutów do węzłów / brak przerzutów odległych ). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-10, 10:05 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | Wtedy to był nowotwór niezłośliwy |
Niezłośliwy? Tzn. chodzi Ci o to, że nie było przerzutów?
Bo przy niezłośliwych nowotworach nie usuwa się raczej całego płuca...
Nowotwór złośliwy (w przypadku płuca = rak) to taki, który może tworzyć przerzuty do węzłów chłonnych czy innych narządów. Jeśli takich przerzutów nie ma u danego pacjenta to nie oznacza, że ma on nowotwór niezłośliwy - oznacza to jedynie tyle, że rak nie dał jeszcze przerzutów.
Niestety bez dokładniejszych wyników, konkretów ciężko będzie coś powiedzieć. Na pewno naciek na serce i płyn w osierdziu nie rokują dobrze, ale wszystko zależy od reakcji na leczenie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-10, 09:30 Temat: Choroba mojego Taty |
Jaki nowotwór tata miał stwierdzony 9 lat temu? W jakim stadium zaawansowania? Jak był leczony oprócz zabiegu operacyjnego? Masz jakieś wypisy ze szpitala z tamtego czasu?
Masz obecne wyniki, np TK klatki? Jaką chemię tata ma otrzymywać obecnie? W jakim jest wieku i jakim stanie ogólnym, cierpi na jakieś choroby współistniejące?
Polecam ten post: Jak zadać na Forum pytanie by uzyskać POMOCNĄ odpowiedź? |
|