1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
absenteeism
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 11284
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-08-06, 12:34 Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
Kamil23 napisał/a: | 1) Na wizytę u onkologa musimy poczekać 3 tygodnie, czy to jakoś dużo? |
Tzn. na NFZ? Chyba dość standardowo, wszystko zależy od miejsca.
Kamil23 napisał/a: | 2) Z czym wiąże się taka wizyta? Czy jak już pójdziemy tam za 3 tygodnie to po tej wizycie od razu zostanie podjęte jakieś leczenie. |
Ciężko wywróżyć co powie i zrobi lekarz myślę, że skieruje Was na leczenie do szpitala/przychodni onkologicznej, wszystko zależy od dalszych terminów.
Kamil23 napisał/a: | 3) Jak może wyglądać ewentualne leczenie? Czy to będzie chemia czy naświetlanie? |
Raczej chemioterapia, ewent. radioterapia tylko objawowo.
Kamil23 napisał/a: | 4) Co w ogóle znaczy ten cały opis mikroskopowy? Bo nic z tego nie rozumiem. |
To takie szczegóły histologiczne, nie mające za bardzo wpływu na leczenie. Zdiagnozowano niskozróżnicowanego raka płuca, a więc niestety dość agresywnego, prawdopodobnie neuroendokrynnego. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-08-04, 21:39 Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
Kamil23 napisał/a: | Teraz pytanie do wielkich, czy ten ascodan mógł być przyczyną? Bo w ulotce było napisane, że wśród skutków ubocznych może się coś takiego pojawić. A może zrobiłem błąd podając jedno po drugim? (niby nie wyczytałem, żeby tramal się gryzł z tym ascodanem). Po 6 godzinach podałem sam tramal i na razie się na nic mama nie skarży. |
Może to było trochę na tle nerwowym, może i z powodu Ascodanu. Generalnie tramalu z kodeiną zwykle się nie łączy, także wszelkie tego typu leki podawać najlepiej z 2-3-godzinną przerwą.
Tylko 5 kropli to trochę mała dawka, taka jest zapisana? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-25, 20:17 Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
Kamil23 napisał/a: | Co Ty byś zrobiła? Podawałabyś te nutridrinki jakbyś była w mojej sytuacji? |
Nie jestem w Twojej sytuacji więc nie wiem, co bym zrobiła jeśli mama zaczyna jeść normalnie, nie trzeba ich podawać, jeśli mimo wszystko jest utrata wagi, to można dawać np. 1/3 cz 1/2.
Kamil23 napisał/a: | Z tym jest różnie, był moment, że zjadała 2 opakowania (24 tabletki) w 3 dni. | To trochę za dużo, dziennie wychodzi maks. dawka dobowa dla paracetamolu i to dla osób o absolutnie zdrowej wątrobie, a takich to raczej nie ma. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-24, 20:28 Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
Kamil23 napisał/a: | Nie będziemy ich kupować, jak to jednoznacznie nie pomaga. |
To nie jest lek, więc nie leczy. Ma za zadanie dostarczyć środków odżywczych pacjentowi, który z jakichś powodów nie spożywa wystarczająco kalorycznych / bogatych w składniki odżywcze posiłków i na tej zasadzie (ws)pomagać.
Utrata wagi u pacjenta onkologicznego jest negatywnym czynnikiem rokowniczym, dlatego trzeba dbać by do niej nie doszło, bądź minimalizować to.
Kamil23 napisał/a: | Byliśmy tydzień temu u lekarza rodzinnego, kategorycznie odmówił podania jakiś leków na receptę, bo mama nie jest zdiagnozowana i się boi, że zaszkodzi (tak mamie powiedział). Czy on ma prawo odmówić w takim przypadku? czy powinienem go tam przycisnąć. |
Prawo ma. Pewnie po prostu się boi dać coś pacjentowi z potencjalnym nowotworem. Natomiast jeśli odmawia, to trzeba go zapytać co macie w takim razie zrobić z tym kaszlem i jak ten problem można rozwiązać - odmowa przepisania leku to jedno, ale pomoc (nawet w formie skierowania do innego lekarza, który być może lepiej doradzi) to drugie.
Kamil23 napisał/a: | Teraz narzeka, że ją kości bolą. Chyba ma to związek z tym kaszlem? |
W klatce?
Kamil23 napisał/a: | Czy z danych jakie przestawiłem do tej pory da się określić stopień zaawansowania choroby? |
Na razie gdybamy, bo nie ma histopatologii, ale z racji zajęcia węzłów nadobojczykowych byłoby to stadium IIIB.
Kamil23 napisał/a: | Kupuję mamie solpadeine w tabletkach musujących, twierdzi, że pomaga. Mam nadzieję, że jej nie szkodzę tym. |
A ile mama ich bierze dziennie?
Co do tramadolu - to jest i tak lek na receptę. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-23, 19:59 Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
Kamil23 napisał/a: | Czy te nutridrinki to dobry pomysł na tym etapie choroby? |
Jeśli smakują i mama chce je pić, to czemu nie. Ale dobrze, żeby nie zastępowały one w ogóle jedzenia na tym etapie.
Kamil23 napisał/a: | Kupuje bezreceptowe z nadzieją, że jak już będą te wyniki to coś konkretnego przepisze lekarz. |
Jeśli boli, to ból należy uśmierzyć. Powinniście zgłosić się do lekarza po leki p/bólowe i coś osłonowego, bo jeśli mama bierze np. dużo ibuprofenu może sobie zniszczyć żołądek.
Kamil23 napisał/a: | Jest jakiś sposób na ten kaszel okropny? Coś co może choć trochę pomóc? |
Jeśli kaszel w dzień jest mokry, do 17:00 można dać coś wykrztuśnego, rozrzedzającego wydzielinę, ewent. robić inhalacje. Na noc z kolei coś p/kaszlowego żeby nie męczyło. Niemniej jednak wszystko to powinno być skonsultowane z lekarzem, zwłaszcza, że występuje krwioplucie. Może wypadałoby też dodać Cyclonamine w związku z tym. Nie dacie rady skonsultować się choćby z lekarzem POZ?
Kamil23 napisał/a: | Rozumiem, że leczenie będzie miało na celu bardziej łagodzenie skutków choroby niż całkowite wyleczenie? |
Obawiam się, że niestety tak. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-07-23, 17:31 Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań. |
Kamil23 napisał/a: | Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłem je w pośpiechu, bo nie chciałem niepokoić dodatkowo mamy. |
Mama oczywiście wyraziła zgodę na publikację jej wyników i historii choroby tutaj?
Kamil23 napisał/a: | W rozpoznaniu przy okazji bronchoskopii jest napisane: "D38.1 Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze ucha środkowego, narządów układu oddechowego..." - to ucho środkowe pojawia się tu, bo jest przypisane do tej kategorii? |
Tak.
Kamil23 napisał/a: | Ciągle jej się coś odrywa, czasami pojawia się krew. Czy to ma związek z naciekami nowotworowymi? |
Najprawdopodobniej tak.
Kamil23 napisał/a: | Ma straszne bóle pleców i klatki piersiowej (to chyba od kasłania?), kupuję jej środki przeciwbólowe (je ich strasznie dużo, ale mówi, że jej bardzo pomagają). |
Ty kupujesz tzn. takie bezreceptowe czy coś na receptę? Lekarz jest poinformowany o takich dolegliwościach bólowych?
Kamil23 napisał/a: | Bardzo proszę, w miarę możliwości, o napisanie jak bardzo jest poważny jej stan. |
Zmiana jest bardzo duża, rozległa, zajęte są węzły chłonne, w tym nadobojczykowe. Na pewno jest to stadium nieoperacyjne. Dalsze leczenie zależne od wyniku histopatologii. |
|
|