1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 6
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
absenteeism

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 11284

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-08-06, 12:34   Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
Kamil23 napisał/a:
1) Na wizytę u onkologa musimy poczekać 3 tygodnie, czy to jakoś dużo?

Tzn. na NFZ? Chyba dość standardowo, wszystko zależy od miejsca.

Kamil23 napisał/a:
2) Z czym wiąże się taka wizyta? Czy jak już pójdziemy tam za 3 tygodnie to po tej wizycie od razu zostanie podjęte jakieś leczenie.

Ciężko wywróżyć co powie i zrobi lekarz :) myślę, że skieruje Was na leczenie do szpitala/przychodni onkologicznej, wszystko zależy od dalszych terminów.

Kamil23 napisał/a:
3) Jak może wyglądać ewentualne leczenie? Czy to będzie chemia czy naświetlanie?

Raczej chemioterapia, ewent. radioterapia tylko objawowo.

Kamil23 napisał/a:
4) Co w ogóle znaczy ten cały opis mikroskopowy? Bo nic z tego nie rozumiem.

To takie szczegóły histologiczne, nie mające za bardzo wpływu na leczenie. Zdiagnozowano niskozróżnicowanego raka płuca, a więc niestety dość agresywnego, prawdopodobnie neuroendokrynnego.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-08-04, 21:39   Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
Kamil23 napisał/a:
Teraz pytanie do wielkich, czy ten ascodan mógł być przyczyną? Bo w ulotce było napisane, że wśród skutków ubocznych może się coś takiego pojawić. A może zrobiłem błąd podając jedno po drugim? (niby nie wyczytałem, żeby tramal się gryzł z tym ascodanem). Po 6 godzinach podałem sam tramal i na razie się na nic mama nie skarży.

Może to było trochę na tle nerwowym, może i z powodu Ascodanu. Generalnie tramalu z kodeiną zwykle się nie łączy, także wszelkie tego typu leki podawać najlepiej z 2-3-godzinną przerwą.

Tylko 5 kropli to trochę mała dawka, taka jest zapisana?
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-07-25, 20:17   Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
Kamil23 napisał/a:
Co Ty byś zrobiła? Podawałabyś te nutridrinki jakbyś była w mojej sytuacji?

Nie jestem w Twojej sytuacji więc nie wiem, co bym zrobiła :) jeśli mama zaczyna jeść normalnie, nie trzeba ich podawać, jeśli mimo wszystko jest utrata wagi, to można dawać np. 1/3 cz 1/2.

Kamil23 napisał/a:
Z tym jest różnie, był moment, że zjadała 2 opakowania (24 tabletki) w 3 dni.
To trochę za dużo, dziennie wychodzi maks. dawka dobowa dla paracetamolu i to dla osób o absolutnie zdrowej wątrobie, a takich to raczej nie ma.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-07-24, 20:28   Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
Kamil23 napisał/a:
Nie będziemy ich kupować, jak to jednoznacznie nie pomaga.

To nie jest lek, więc nie leczy. Ma za zadanie dostarczyć środków odżywczych pacjentowi, który z jakichś powodów nie spożywa wystarczająco kalorycznych / bogatych w składniki odżywcze posiłków i na tej zasadzie (ws)pomagać.
Utrata wagi u pacjenta onkologicznego jest negatywnym czynnikiem rokowniczym, dlatego trzeba dbać by do niej nie doszło, bądź minimalizować to.

Kamil23 napisał/a:
Byliśmy tydzień temu u lekarza rodzinnego, kategorycznie odmówił podania jakiś leków na receptę, bo mama nie jest zdiagnozowana i się boi, że zaszkodzi (tak mamie powiedział). Czy on ma prawo odmówić w takim przypadku? czy powinienem go tam przycisnąć.

Prawo ma. Pewnie po prostu się boi dać coś pacjentowi z potencjalnym nowotworem. Natomiast jeśli odmawia, to trzeba go zapytać co macie w takim razie zrobić z tym kaszlem i jak ten problem można rozwiązać - odmowa przepisania leku to jedno, ale pomoc (nawet w formie skierowania do innego lekarza, który być może lepiej doradzi) to drugie.

Kamil23 napisał/a:
Teraz narzeka, że ją kości bolą. Chyba ma to związek z tym kaszlem?

W klatce?

Kamil23 napisał/a:
Czy z danych jakie przestawiłem do tej pory da się określić stopień zaawansowania choroby?

Na razie gdybamy, bo nie ma histopatologii, ale z racji zajęcia węzłów nadobojczykowych byłoby to stadium IIIB.

Kamil23 napisał/a:
Kupuję mamie solpadeine w tabletkach musujących, twierdzi, że pomaga. Mam nadzieję, że jej nie szkodzę tym.

A ile mama ich bierze dziennie?

Co do tramadolu - to jest i tak lek na receptę.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-07-23, 19:59   Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
Kamil23 napisał/a:
Czy te nutridrinki to dobry pomysł na tym etapie choroby?

Jeśli smakują i mama chce je pić, to czemu nie. Ale dobrze, żeby nie zastępowały one w ogóle jedzenia na tym etapie.

Kamil23 napisał/a:
Kupuje bezreceptowe z nadzieją, że jak już będą te wyniki to coś konkretnego przepisze lekarz.

Jeśli boli, to ból należy uśmierzyć. Powinniście zgłosić się do lekarza po leki p/bólowe i coś osłonowego, bo jeśli mama bierze np. dużo ibuprofenu może sobie zniszczyć żołądek.

Kamil23 napisał/a:
Jest jakiś sposób na ten kaszel okropny? Coś co może choć trochę pomóc?

Jeśli kaszel w dzień jest mokry, do 17:00 można dać coś wykrztuśnego, rozrzedzającego wydzielinę, ewent. robić inhalacje. Na noc z kolei coś p/kaszlowego żeby nie męczyło. Niemniej jednak wszystko to powinno być skonsultowane z lekarzem, zwłaszcza, że występuje krwioplucie. Może wypadałoby też dodać Cyclonamine w związku z tym. Nie dacie rady skonsultować się choćby z lekarzem POZ?

Kamil23 napisał/a:
Rozumiem, że leczenie będzie miało na celu bardziej łagodzenie skutków choroby niż całkowite wyleczenie?

Obawiam się, że niestety tak.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2014-07-23, 17:31   Temat: Pomoc w interpretacji wyników badań.
Kamil23 napisał/a:
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłem je w pośpiechu, bo nie chciałem niepokoić dodatkowo mamy.

Mama oczywiście wyraziła zgodę na publikację jej wyników i historii choroby tutaj?

Kamil23 napisał/a:
W rozpoznaniu przy okazji bronchoskopii jest napisane: "D38.1 Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze ucha środkowego, narządów układu oddechowego..." - to ucho środkowe pojawia się tu, bo jest przypisane do tej kategorii?

Tak.

Kamil23 napisał/a:
Ciągle jej się coś odrywa, czasami pojawia się krew. Czy to ma związek z naciekami nowotworowymi?

Najprawdopodobniej tak.

Kamil23 napisał/a:
Ma straszne bóle pleców i klatki piersiowej (to chyba od kasłania?), kupuję jej środki przeciwbólowe (je ich strasznie dużo, ale mówi, że jej bardzo pomagają).

Ty kupujesz tzn. takie bezreceptowe czy coś na receptę? Lekarz jest poinformowany o takich dolegliwościach bólowych?

Kamil23 napisał/a:
Bardzo proszę, w miarę możliwości, o napisanie jak bardzo jest poważny jej stan.

Zmiana jest bardzo duża, rozległa, zajęte są węzły chłonne, w tym nadobojczykowe. Na pewno jest to stadium nieoperacyjne. Dalsze leczenie zależne od wyniku histopatologii.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron