1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: chłoniak - gdzie leczyć (Warszawa) |
Trinity
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6871
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2022-02-14, 23:54 Temat: chłoniak - gdzie leczyć (Warszawa) |
Witajcie,
Mam pytanie o chłoniaka grudkowego. czy orientujecie się może jakie są obecnie nowe metody leczenia? Moja mama (69) choruje od około 10 lat, była leczona RCHOP i rutyksymab dwa razy, za drugim razem dość szybka wznowa. Teraz dostaje bendamustyne czy jakoś tak. Lekarka powiedziała, że lepiej by było gdyby była w programie lekowym (TGR 1202), ale podobno nie ma aktualnie programu lekowego. Czy wiesz może co z tymi programami się dzieje i co z dostępem do nowocześniejszych terapii niż tradycyjna chemia? Nie mogę nigdzie znaleźć o tym informacji. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Mama leczy się w warszawskim centrum onkologii. |
Trinity
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-10-13, 20:04 Temat: beta2 mikroglobulina w chłoniaku grudkowym |
Moja Mama (lat 62) 2 lata temu miała zdiagnozowany FL. Po roku bez leczenia zaczął szybko się rozsiewać w różnych miejscach organizmu w tym w szpiku i lekarz postanowił włączyć leczenie COP i rytuksymab. Teraz Mama jest po 5 chemiach ( z 8) i w tomografii jamy brzusznej, szyi i głowy nie ma śladu po chłoniaku, więc chyba wymiotło dziada super skutecznie.
Dziwne natomiast wydaje mi się, że w badaniu krwi beta2 mikroglobulina skoczyła aż na ponad 9. Jakie to ma znaczenie? We wcześniejszych badaniach z ostaniego roku jej poziom wahał się między 2,5 - 3.7. No i raptem taki skok?
Reszta parametrów krwi w normie lub blisko. Lekka niedokrwistość, LDH w normie. |
Trinity
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-06-16, 10:03 Temat: chłoniak - gdzie leczyć (Warszawa) |
Witam,
u mojej Mamy (60l) wykryto chłoniaka (nie wiadomo jeszcze jaki dokładnie, ale na pewno z komórek B, nieziarniczy, póki co bez objawów poza obecnością guza w okolicy skroniowej). Trafiłyśmy do dr Szymczyka w Centrum Onkoligii. Jak już zapadnie ostateczna diagnoza i propozycja leczenia, chciałabym skonsultować to z jakimiś możliwie najlepszymi specjalistami w tej dziedzinie. Czy możecie kogoś polecić? Kto jest najlepszy w Warszawie od chłoniaków? i czy Centrum Onkologii to najlepsze miejsce, czy może raczej Instytut Hematologii?
Martwię się jak Mama zniesie chemioterapię... więc chciałabym mieć pewność że dobiorą jej najlepsze leczenie jakie się da... |
|
|