1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: guz wątroby i płuc |
Richelieu
Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 13567
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-09-26, 11:52 Temat: guz wątroby i płuc |
moon napisał/a: | Jakie są rokowania przy mięsakach? |
Mięsaki generalnie należą do nowotworów trudnych w leczeniu
i dających na nie mniej pomyślnych odpowiedzi niż nowotwory innych typów.
moon napisał/a: | Ten guz jest bardzo duży - prawie całe płuco i 10 cm wątroby |
Biorąc pod uwagę te informacje sytuacja moim zdaniem niestety nie wygląda dobrze.
Bardzo mi przykro, że nie mam dla Ciebie lepszych informacji.
Pozdrawiam serdecznie. |
Richelieu
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-08-27, 17:35 Temat: guz wątroby i płuc |
Myślę, że gdybologii na razie wystarczy:
jo_a napisał/a: | moon nikt na forum nie wywróży niczego z fusów. Żaden lekarz też nie postawi diagnozy bez wyników. |
Jak wrócisz z dalszymi konkretnymi informacjami lub wynikami, będziemy mogli powiedzieć coś więcej.
[ Dodano: 2013-08-27, 18:39 ]
moon napisał/a: | Czy wtedy wycięcie płuca coś by dało? |
Jeśli mamy do czynienia z procesem złośliwym w płucach i wątrobie (a najprawdopodobniej tak jest)
to komórki nowotworowe są już także w innych lokalizacjach i usunięcie ich wszystkich nie jest możliwe,
co byłoby warunkiem wyleczenia.
W takiej sytuacji konieczne jest i bardzo potrzebne odpowiednie leczenie paliatywne. |
Richelieu
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-08-27, 13:57 Temat: guz wątroby i płuc |
moon napisał/a: | Ale może - skoro guz jest na całym płucu i na wątrobie to są już przerzuty? To znaczy, że nie ma szans zbytnio na nowotwór niezłośliwy prawda? :( |
Sytuacja wygląda niedobrze, z bardzo dużym prawdopodobieństwem są to guzy złośliwe w najwyższym stadium zaawansowania choroby nowotworowej.
moon napisał/a: | Czy guz 10cm z wątroby można wycinać? |
Bardzo rzadko zdarza się, że przerzutowe - i tylko pojedyncze - guzy wątroby poddaje się usunięciu. |
|
|