1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz ślinianek |
Richelieu
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6595
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-03-26, 22:49 Temat: Guz ślinianek |
MartaG napisał/a: | co Pan myśli o tomografie który pokazał zmianę w śliniance przyusznej która jest wyczuwalna(której nie było rok temu) a rezonans pokazał zmianę w całkiem innym miejscu czyli ślinianka podżuchwowa. |
Mogę tylko snuć domysły, na podstawie tego, co tutaj opisujesz.
Być może były to zmiany od siebie niezależne, o zmiennej intensywności w danym czasie:
kiedy jedna była bardziej wyczuwalna, nasilenie drugiej malało, i na odwrót.
Może każda z nich ma nieco inną charakterystykę: jedna bardziej uwidacznia się w USG, inna w TK.
Może różnica leży po stronie lekarza: jeden w badaniu nie dostrzegł którejś z istniejących obu zmian,
choć to wydaje się raczej najmniej prawdopodobne.
Nie sposób rozstrzygnąć to na forum.
MartaG napisał/a: | Może oddam do ponownego odczytu płyty z badań aby wszystko było jasne? |
To na pewno jest najlepsza opcja przy każdej konsultacji: lekarz sam powinien oglądać wyniki badań (a nie ich opisy) i stawiać własne wnioski. |
Temat: Guz ślinianek |
Richelieu
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6595
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-03-26, 11:57 Temat: Guz ślinianek |
MartaG napisał/a: | Po tym wyniku onkolog skierował mnie na biopsje z USG, pojechałam wiec na USG a tam powiedziano mi ze to kość po kilku minutach zmienił wersje i powiedział,że to węzeł i tu nie ma co kłuć. Czy to możliwe? Czy faktycznie może to być węzeł? |
Węzły chłonne są widoczne w USG i w tym przypadku jest niewykluczone, że ta zmiana może być powiększonym węzłem chłonnym.
Nie wyklucza to wykonania biopsji takiej zmiany, zwłaszcza jeśli jest ona zauważalna i daje się odczuć jako nie występująca wcześniej,
by wyjaśnić, czy nie zawiera czegoś onkologicznie niepokojącego.
Sądzę, że dlatego warto wykonać wskazaną wcześniej w zaleceniach biopsję,
poprosiłbym lekarza o ponowne skierowanie.
Jeśli jej wynik okaże się negatywny, wówczas pozostanie dalsza obserwacja tej zmiany. |
|
|