1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak przełyku |
Richelieu
Odpowiedzi: 189
Wyświetleń: 123865
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2011-01-10, 20:28 Temat: Rak przełyku |
asia19 napisał/a: | "przełyk- carcinoma planoepitheliale
żołądek- łagodny rozrost nabłonka śluzowego" |
Carcinoma planoepitheliale = rak płaskonabłonkowy,
łagodny rozrost nabłonka śluzowego - nie jest to zmiana o charakterze nowotworu złośliwego.
asia19 napisał/a: | Wydaje mi się, że z takiej informacji nie mogę wnioskować nic o rokowaniach? |
Słusznie. Brakuje informacji przynajmniej o:
- stadium zaawansowania nowotworu (wynikającego z: wielkości guza, zajęcia węzłów chłonnych, obecności przerzutów odległych),
- stopniu jego złośliwości (ściślej: zróżnicowania).
asia19 napisał/a: | Czy ktoś z Forum spotkał się z tak lakonicznym wynikiem? Rak płaskonabłonkowy- i tyle? |
Hmmm ... wynik ... bardzo skromny, fakt. Cóż, niestety nie pierwszy taki na tym forum.
asia19 napisał/a: | Na jakiej podstawie gastrolog mojego Taty posiłkował się takim wynikiem, mówiąc, że to dopiero początek tego nowotworu i jest całkowicie wyleczalny? |
Jego o to pytaj.
asia19 napisał/a: | W środę Tatuś jest umówiony na Saszerów, do Wojskowego Instytutu Medycznego (zakład pracy Taty ma podpisaną umowę ze szpitalem i udało się szybko skierować). Lekarz zalecił również konsultację z doktorem Piotrowskim z Wawelskiej. Na własną rękę zamierzamy również skonsultować przypadek z dr Lampe z Katowic (zapisałam tatę na 19 stycznia) oraz zastanawiamy się nad konsultacją ze specjalistami z CO w Bydgoszczy (po przeczytaniu bardzo wielu pozytywnych opinii na temat lekarzy). |
A teraz poważniej: dobrze, że zamierzacie zasięgnąć głębszych i - mam nadzieję - bardziej owocnych konsultacji.
Koniecznie przygotujcie się dobrze do tych rozmów - spiszcie wszystkie pytania, każde oddzielnie, szczegółowo:
- rozpoznanie,
- na jakiej podstawie określone - jak bardzo wiarygodne,
- stopień złośliwości,
- stadium zaawansowania,
- dalsze postępowanie: jaka diagnostyka, jakie leczenie,
- rokowanie
- sugestie i inne uwagi lekarza, co on sądzi, co proponuje.
Notujcie dokładnie odpowiedzi, w razie potrzeby proście o powtórzenie, jeśli czegoś nie rozumiecie - o wyjaśnienie.
To jest Wasza konsultacja i Wasze zdrowie - macie prawo żądać rzetelnej informacji aby podjęć właściwą decyzję o dalszym leczeniu. |
|
|