1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o pomoc :) |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8191
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-10-30, 12:41 Temat: Prośba o pomoc :) |
Witaj, Qanti, na naszym forum.
Qanti napisał/a: | Chciałabym się zwrócić do was o pomoc, w sprawie bardzo mocno nękającego nas ostatnio problemu, z różnej maści specjalistami od diet , uzdrowień, suplementów itd. Problem jest tym większy, że otwarcie wzywają do porzucenia konwencjonalnej terapii HAART(antyretrowirusowej), oczywiście na korzyść swoich własnych metod. |
Qanti napisał/a: | Wiem, że wy dość skutecznie poradziliście sobie z tym kłopotem. Bardzo uważnie czytałam wpisy moderatorów z waszego forum, odnośnie zasad panujących w dziale medycyna alternatywna/leczenie wspomagające. I mam wrażenie, ze ponieważ u was nie znajdują posłuchu, przypuścili nalot dywanowy na nas. |
Zatem nie muszę kierować Cię do tego posta, gdyż zakładam, że już ten zapis i stanowisko naszej forumowej kadry w tej kwestii bardzo dobrze znasz
Co do 'nalotów dywanowych' wszelkiej maści nawiedzeńców na fora mające odmienną politykę od - niestety - znacznej ilości miejsc propagujących różne "cudowności", to muszę powiedzieć, że zdarzają się i u nas.
Konsekwencji naszej kadry, pracy moderatorskiej i determinacji w niepobłażaniu tego rodzaju szkodliwej dywersji zawdzięczamy to, że nie widać tego zbyt wiele ani zbyt długo na tym forum i nasi użytkownicy mogą czuć się tutaj bezpiecznie pod tym względem, wiedząc, że otrzymają tylko sprawdzone informacje i mające oparcie w nauce i medycynie.
Myślę, że w ten sposób czytelnie i w miarę wyczerpująco odpowiedziałem na Twoje pytania, ale rozwinę:
Cytat: | 1. Czy wszystkie podobne do waszego fora (onkologiczne) mają zakaz promowania metod alternatywnych wymagające również porzucenia konwencjonalnej terapii? | Oczywiście (i bardzo niestety !) nie wszystkie.
To - rzecz jasna - zależy od tego, kto prowadzi dane forum i w jaki sposób (i w jakich celach) chce je tak czy inaczej kształtować.
Zaryzykuję jednak takie stwierdzenie, że odpowiedź twierdząca jest prawdziwa odnośnie wszystkich forów mających aspiracje do bycia profesjonalnymi, tak jak to jest w przypadku naszego forum.
Cytat: | 2. Czy macie może wiedzę, że taka sama zasada panuje na forum schorzeń nieonkologicznych, jednak zagrożonych złymi rokowaniami co do przebiegu choroby? | Myślę, że dokładnie ta sama zasada rządzi również pozostałymi forami dotyczącymi zagadnień medycznych oraz "medycznych" (w tym ostatnim przypadku wiadomo, że chodzi właśnie o te wszelkiego rodzaju 'cudo-metody').
Cytat: | 3. Czy promowanie ww. metod w naszym kraju, wiąże się z ryzykiem pociągnięcia do odpowiedzialności karnej? Jak ta kwestia wygląda od strony prawnej? | Nie jestem prawnikiem, więc nie wypowiem się autorytatywnie.
Przypuszczam jednak, że - jak pokazuje praktyka - większość przypadków szarlatanerii albo uchodzi całkowicie bezkarnie (może na zasadzie, że każdy chory "lecząc się" tymi metodami działał sam na własne ryzyko, świadomie (?) rezygnując z medycyny akademickiej), albo w najlepszym razie stwierdza się 'niską szkodliwość czynu' ...
Nie słyszałem, by działania takie, jak dotąd, były ścigane.
Cytat: | 4. Czy zlecaniem specyfików typu leki bez recepty, suplementy, zioła, dieta może zajmować sie osoba w żaden sposób nie związana z medycyną? | Jeżeli rozumiemy 'zlecanie' jako zalecanie - to teoretycznie może ... Co nie znaczy, że powinna.
Ale jeśli wie, że osoba chorująca nie jest świadoma różnic w suplementowaniu się a leczeniu, to jeśli nie uświadomi jej tego i nie zwróci uwagi na konieczność leczenia przede wszystkim, gdzie suplementy i dieta są tylko działaniem pomocniczym i mającym być stosowanym pod nadzorem lekarza, to już - przynajmniej moim zdaniem - popełnia nadużycie i czyni coś, czego robić nie wolno.
Natomiast oczywiście zlecać (w sensie medycznym, jak robią np. lekarze w szpitalach, zlecający jakieś zabiegi) rzecz jasna nie może ani nie ma takiego prawa.
Pozdrawiam. |
|
|