1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak endometrium zaawansowany |
Richelieu
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4348
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-11, 16:44 Temat: Rak endometrium zaawansowany |
jason napisał/a: | Rozmawiałem dziś z jedną panią doktor i powiedziała że można spróbować podać jeszcze chemię, może organizm zareaguje na drugą lepiej. Może po niej bedzie się lepiej czuła, ale to też ryzyko.
Po tym co usłyszałem od innych lekarzy, nie wiemy co dalej robić.
Podjąć się chemii, czy odpuścić...
Chcielibyśmy zrobić coś żeby wydłużyć jej życie i żeby żyła w jak najlepszej formie |
Na internetowym forum nie można w sposób odpowiedzialny odpowiedzieć na te pytania,
uczynić to może tylko lekarz mający przed sobą badaną chorą osobę i dysponujący jej wynikami.
Często zasadne jest w przypadku zaawansowanych procesów nowotworowych odstąpienie od intensywnej i obciążającej organizm terapii, by nie powodować nią niepotrzebnych dolegliwości przy jednoczesnym braku równoważących je korzyści dla pacjenta.
Porównaj także post: Terminalnie chorzy wolą jakość niż długość życia.
jason napisał/a: | Wiem że jest zagrożenie drożności jelit i w pewnym momencie czekać ją będzie operacja. Czy jest coś co można z tym problemem zrobić? |
Można próbować minimalizować/opóźnić wystąpienie tych problemów poprzez odpowiednią lekkostrawną dietę i rozłożenie posiłków na mniejsze i częściej spożywane.
Oczywiście w razie potrzeby może okazać się konieczna interwencja chirurgiczna o charakterze leczenia doraźnie ratującego życie.
Pozdrawiam i witam Cię na forum,
życzę wytrwałości i siły w tym trudnym czasie. |
|
|