1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 23785
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-31, 18:57 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Wyniki mówią jedynie o stwierdzeniu dysplazji niskiego stopnia (CIN1) w tarczy macicy,
gdzie stwierdzono także koilocytozę.
Jest to stan wymagający jedynie zachowania podwyższonej higieny intymnej i okresowej obserwacji,
tak jak zalecił lekarz opisujący wynik.
W przypadku utrzymywania się tego stanu może być konieczne leczenie uzupełniające np. farmakologiczne. |
Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 23785
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-14, 16:03 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
angelikazygmunt napisał/a: | nurtuje mnie fakt, że w ciągu jednego roku mam tak skrajne wyniki: HSIL, AI BI, ASC - US, ASC - H. Obawiam się, czy przypadkiem ktoś czegoś nie przeoczył czy to się po prostu tak zdarza, że pewne zmiany pojawiają się i czasem znikają. |
Myślę, że zarówno jedna jak i druga wymieniona przez Ciebie możliwość jest niewykluczona,
a tak duża różnica w wynikach może wynikać także z kombinacji obu czynników:
przy lepszym wyniku częściowo zmiany mogły się cofnąć, a częściowo pozostać niewykryte (nie pobrane w wycinkach).
angelikazygmunt napisał/a: | Czy z wyniku ASC - H w cytologii może wyjść w histopatologii nowotwór? Czy ASC - H to najwyżej stan przednowotworowy (próbuje jakoś sama się pocieszyć) czy niestety może pojawić się nowotwór w różnym stadium zaawansowania? |
ASC-H oznacza (źródło):
Cytat: | atypowe komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego, w który nie można wykluczyć zmian sródnabłonkowych dużego stopnia (HSIL) |
zatem tak jak zauważyłaś - co najwyżej stan przednowotworowy (HSIL = CIN2, CIN3 = PAP IIIb, IV < ca invasivum = PAP V). |
|
|