1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: wynik biopsji |
Oncotrust
Odpowiedzi: 87
Wyświetleń: 32536
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-24, 10:30 Temat: wynik biopsji |
DSS, Niestety wiem co piszę. Naświetlenie dla cytoredukcji choć (jak napisałem) zbyt duży nagły rozpad byłby niebezpieczny. To jest drobna komórka cuda się zdarzają czasem niekoniecznie musi być naciek moczowodów może być ucisk i po cytoredukcji odblokowanie. Widywałem "dramatyczne" poprawy nazajutrz po interwencji wnp. w SCLC i zespole żyły głównej górnej. O stanie ogólnym nie wiemy bo izabela o tym nie pisze, rozumiem jednak, że w momencie rozpoznania choroby i niewydolności nerek, żaden chory nie jest z miejsca terminalny,w szystko zależy od determinacji w działaniu. Pozanerkowa niewydolność nerek jest całkowicie odwracalna lub ograniczalna - ćwiczyliśmy już takie przypadki. Nie wie się jesli nie spróbuje się odbarczenia.Z załączonego kwitu nie wynikają żadne ogrqaniczenia dla działania nic o czym piszesz. Nie zacytowano epikryzy ale w tym co jest dostępne nie ma nawet magicznej formuły "poza możliwościami leczenia przyczynowego". W przypadku raka, który "wdziecznie dopowiada na leczenie postawa wyczekująca jest zaniedbaniem. Zostawiają rodzinę tak niedoinformowanymi, nie piszą nic o przyczynie odstąpienia od działania. Nie sądzę aby izabela zataiła tu na forum rzetelne wyjaśnienie przyczyn odstapienia od działa nia. Onkolog dziwi się, że nie ma nic w płucach jakby n igdy nie słyszał o pozapłucnym SCC. Mongolia to Mongolia nic się nie da zrobić. |
Temat: wynik biopsji |
Oncotrust
Odpowiedzi: 87
Wyświetleń: 32536
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-23, 18:14 Temat: wynik biopsji |
OK zapoznałem się z całością wątku i trochę jednak jestem sfrustrowany oraz mam niedosyt. Główne nieścisłości w waszych wypowiedziach: rak drobnokomórkowy - nie tylko z płuc, rzadko ale bywa poza wywodząc się z tzw. komórek APUD - tutaj jest prawdpopodobienstwo,że wywodzi się z pęcherza lub prostaty, przy czym PSA może być miernie albo w ogóle nie podwyższone ponieważ rak nie ma czasu dojrzewać i wydzielać PSA bo się mnoży.
DSS, można naświetlać paliatywnie bo to miednica - cytoredukcja uzyskana ta metodą najszybciej przynoisołaby poprawę aczkolwiek liza guza moze być problemem.
Z chłoniakiem trudno pomylić - byłby to podstawowy błąd ze strony patologa.
Dlaczego nie ma tu mowy o nefrostomii? - pierwsze co bym zrobił przy tak wysokiej kreatyninie i przeszkodzie okołopęcherzowej to sam ciął z dostępu lędźwiowego i wsadził rurkę odporwadzającą mocz obustronnie do miedniczek nerkowych choć nie jestem chirurgiem - zabieg jest prosty nisko obarczający - jesli nie wykonano, nawet u chorego głęboko paliatywnego, to podstawowy błąd.
Dalej można się spodziewać obniżenia kreatyniny, w międzyczasie powoli wchodzić z lekami nie metabolizowanymi w nerkach lub o niskim klirensie a stosowanymi w SCLC - jak cyklofosfamid lub doksorubicyna, powoli, małe dawki w dobrym nawodnieniu i profilaktyce bo możemy się spodziewać szybkiego nasilenia niewydolności nerek w wyniku szybkiej lizy guza. Chyba, że chory faktycznie stoi nad grobem ale to trwa już dwa miesiące a żyje !!!! izabela1 prosze zadzwoń do mnie, telefon na priva. Czasami mam wrażenie, że poza Warszawą to już tylko Mongolia (z całym szacunkiem dla Mongołów, nie
znam żadnego |
|
|