Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak..? |
NataliaKK
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 19648
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-20, 11:55 Temat: Czerniak..? |
888ONA888,
hehe owszem trzeba uważac na słonko. To podstawa |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-19, 22:24 Temat: Czerniak..? |
888ONA888,
Wiem wiem. Będę się smarowac,tym bardziej,że wyprowadzam się w ciepłe miejsce. Okularki i kapelusik.Smażyc to ja się i tak nie lubię,zaraz mi duszno i słabo ,z solarium nie korzystałam nigdy. Zdrowie najważniejsze. Ty też dbaj o siebie i wierz w powodzenie leczenia i bądź silna.Jesteś taka młoda, na pewno uda cię to pokonac
Blizną się nie przejmuję,bardziej bałabym się czy to kiedyś podrażnię spodniami czy przez słońce. Cieszę się,że już tego nie mam i że wynik jest ok |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-19, 22:03 Temat: Czerniak..? |
Dziękuję Wam bardzo za wsparcie tak bardzo się cieszę i głupotą było bac sie zabiegu,który nie bolał. Teraz się powoli zagoi i po sprawie,cieszę się, że pozbyłam się tego,że zdążyłam zanim zrobiło się z tego coś złego.Wielka ulga. Życzę Wam dużo zdrowia i siły do walki. Musi byc dobrze
[ Dodano: 2012-03-19, 22:13 ]
888ONA888,
nie zazdrośc,bo sama niedługo pokonasz tego niedobrego gada |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-19, 20:39 Temat: Czerniak..? |
Uffff Dziękuję bardzo. Pozdrawiam |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-19, 20:11 Temat: Czerniak..? |
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli rozumiem, że jest wszystko OK jak mówiła pielęgniarka? |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-19, 18:17 Temat: Czerniak..? |
Witam.Dostałam wynik badania histopatologicznego:
Rozpoznanie kliniczne-zmiana barwnikowa z okolicy lewego biodra.
Opis makroskopowy:3148/12:Wrzecionowaty fragment skóry z brunatnym guzkiem średnicy 0,5 cm.
Rozpoznanie histopatologiczne:3148/12: Naevus melanocyticus compositus cutis.
Zmiana usunięta doszczętnie.
Byłam w szoku,że już dostałam wynik.Nie rozmawiałam z lekarzem,a tylko pielęgniarka sciągnęła mi szwy,później gdy wyszłam dostałam tel.że jest wynik.Dostałam go w okienku wręcz biegnąc tam i usłyszałam, że wszystko OK.
Czy może ktoś wytłumaczyc mi wynik badania?
Pozdrawiam |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-19, 11:03 Temat: Czerniak..? |
888ONA888, dziękuję:) Niedługo się zbieram. Najważniejszy jest wynik. Ja też trzymam kciuki za ciebie. |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-18, 21:35 Temat: Czerniak..? |
Witajcie.Jutro idę na zdjęcie szwów-zapewne będzie bolało,ale dam radę.Rana jeszcze trochę pobolewa czasem i swędzi,siniak wokół zszedł natomiast z samego miejsca wycięcia jakby się łuszczy skóra,nie wiem czy tj ok. Trzeba czekac jeszcze na wynik badania,nie wiadomo jak długo Pocieszam się tym, że podobno niewielka częsc znamion barwnikowych okazuje się czerniakiem.. pozdrawiam i życzę wszystkim zdrówka i siły. |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-10, 13:42 Temat: Czerniak..? |
Witam. Rana przy 1 zdjęciu opatrunku wyglądała strasznie,zielono fioletowa i sama nie wiem jaka.Została mi założona chyba 1ciągła szwa i drugą lekarz dołożył.Bynajmniej tak to zrozumiałam. Wciąż trochę boli. Mam to w ok.biodra i nie mogę spac na tzw.boczku Najważniejsze żeby wynik był dobry i przyszedł jak najszybciej,bo się niepokoję Pozdrawiam |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-05, 23:02 Temat: Czerniak..? |
plamiasta napisał/a: | . zaczyna szczypać , to normalne, jak sobie palca nożem przetniesz i jak się goi to też ciągnie i szczypie, mi nigdy nie mówili ile mam szwów , zawsze sama się pytałam, wtedy jak wycinali mi odciski w znieczuleniu miejscowym, miałam 2 szwy, jak cieli mi brzucho to za pierwszym razem jak się tylko wybudziłam jeszcze na operacyjnej pierwsze pytanie gdzie jest kubuś(miał 2 tygodnie i nie rozłanczali nas ) a drugie pytanie ile szwów. -było 8.
jak była 2 operacja w CO od razu pytanie ile szwów i moje zdziwienie że szwów nie ma tylko 22 klamry, doszłam do siebie zerwałam opatrunek i to wyglądało jak zamek błyskawiczny, śmiałam się potem z lekarzy ze wstawili mi zamek żeby mnie nie otwierali za każdym razem , tylko ciach otworzą, ponaprawiają i ciach zamkną |
hehe |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-05, 22:53 Temat: Czerniak..? |
absenteeism napisał/a: | NataliaKK napisał/a: | Zaczyna trochę bolec i szczypac, i moje pytanie gdyby coś mocniej bolalo to jakie tabletki mogę brac? |
Wiesz, to jednak jakaś tam ingerencja w powłoki skórne, więc to normalne że może trochę ciągnąć czy lekko boleć. Można to spokojnie wytrzymać nie faszerując się przeciwbólami ewentualnie paracetamol pewnie wystarczy.
NataliaKK napisał/a: | nawet mi nie powiedział ile mam szwów |
A zapytałaś?
Jutro Ci będą zmieniać opatrunek to sobie popatrz i policz |
jest ok, nie boli jakoś strasznie hehe, no właśnie nie pytałam taka byłam zestresowana jutro popatrzę, bo jestem ciekawa jak to wygląda, chociaż to nie jest dla mnie ważne, a WYNIK. Nie chciałam tego znamienia widziec, a z tego powodu, że je tu mam to co chwile na nie patrzę i wydaje mi się jakieś małe i inne jak nie moje i dziwne, ale to już moja paranoja Sorry, musiałam to z siebie wyrzucic. |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-05, 21:25 Temat: Czerniak..? |
dzięki
mi jutro zmieni i dalej będę musiała sama. Ważne żeby zdrowe było, a blizna może byc i tak mam to w ok.lewego biodra,bo ja to się załamię od razu.Mam nadzieję, że jak chyba od zawsze to mam i żyję, że zdązyłam to wyciąc póki jest zdrowe,bo nie daruję sobie tego. Jestem pesymistką i denerwuje mnie to czekanie. Nigdy na coś tak poważnego nie czekałam. |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-05, 20:57 Temat: Czerniak..? |
Rozumiem, ten lekarz mi wyciął i znikł, totalnie chyba miał mnie gdzieś.Pielęgniarka mi nałożyła opatrunek i kazała przyjsc jutro rano na jego zmianę i nie pozwoliła mi tego ruszac. I od razu muszę zaniesc to do szpitala, i oni to wiozą do szpitala w innym mieście niż moje, bo u mnie w mieście nie robią badań histop. nawet mi nie powiedział ile mam szwów, wyciął i poszedł. Dał mi skierowanie do tego szpitala gdzie mam zanieśc te znamię w tym płynie, Moje dane i rozpoznanie- D22-znamiona barwnikowe i uwagi, że prosi o bad histop. więc pójdę i zaniosę. U mnie w mieście nie robią tych badań, ale dziwi mnie, że ja muszę to tam zanieśc. No, ale to zaden problem i tak mam isc na zmianę opatrunku rano. teraz te 3-4 tyg niepewności echh... Mam nadzieję, że moje plany o wyjeździe za granicę w kwietniu nie legną w gruzach:( miałam zacząc nowe zycie. Koniec liceum, związek wyjazd. No cóż. Zobaczymy. |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-05, 20:24 Temat: Czerniak..? |
Hej. Znieczulenie bolało, ale zacisnęłam zęby i trzymałam się,zamknęłam oczy.Po 1 Zastrzyku czułam więc dostałam drugi zastrzyk i już nic, tylko naciąganie skóry przy zakładaniu szwów.KIlka minut i już:) niepotrzebnie się bałam. Rano idę na zmianę opatrunku,narazie nie mam nic ruszac i muszę zaniesc do szpitala owe znamię, które mam w pojemniczku i wygląda to dziwnie,bo widzę je z tej wewn strony i zastanawiam się czy tzn ze tj rak, bo inaczej chyba nie byloby nic pod skora...nie wiem ja sie nie znam;p Zaczyna trochę bolec i szczypac, i moje pytanie gdyby coś mocniej bolalo to jakie tabletki mogę brac? Acha i 19stego mam zdjęcie szwów i zastanawiam się czy to nie za długo, czy coś od tego się nie stanie? Teraz oby jakos wytrwac te czekanie na wyniki.. stres, ale samego zabiegu niepotrzebnie się bałam pozdrawiam |
NataliaKK
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-03-05, 11:05 Temat: Czerniak..? |
Dziękuję. Dziś zabieg. Serce bije jak szalone, a ja trzęsę się jak galareta, ale dam radę. Pozdrawiam |
|