1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Myszka30
Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 51763
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-28, 06:14 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Witaj Anno,
moja mama czuje się w miare dobrze, są lepsze i gorsze dni...
Jest jeszcze osłabiona po radioterapii, ale ogólnie jest w dobrej formie.
Też jest wystraszona cała tą sytuacją z ZUSem, ona po prostu nie lubi jakiegoś takiego załatwiania...
To świetnie,że Twoje wyniki PETa są dobre (jeśli można tak napisać).
Może moje kciuki w końcu jakoś pomogły
Anno, na Twoje obawy odpowiedziała DSS, która jest jedną z najbardziej kompetentnych osób na tym forum, więc weź sobie do serca, to co napisała.
Chciałabym "po cichu",żeby zajrzała również na mój wątek .
Pozdrawiam, Ania. |
Myszka30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-27, 12:36 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Anno,
podziwiam Twój upór i chęć do walki z Zusem
Życzę, aby wszystko potoczyło się po Twojej myśli. To prawda 30 zł nie leży na ulicy (w moim mieście jest to 14, no 15 jednodniowych marchewkowych soków Marwit )
Czekam na dzisiejszą Twoją relację i trzymam za PET'a.
ściskam Ania |
Myszka30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-26, 13:49 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Erevain21, dzięki. |
Myszka30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-26, 06:47 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Anno, to pierwsza komisja lekarska mojej mamy. Złożyła w ZUSie wszystkie dokumenty z leczenia - te które wymieniasz (oprócz rehabilitanta, bo rehabilitacji nie miała - całą sprawność jaką ma po operacji - zawdzięcza sobie!~)
Komisja wyglądała tak: jedna lekarka, która tyklo przeprowadziła krótki wywiad, powierzchownie zobaczyła, że piersi już nie ma, później wysłała do innego pokoju, tam, panie sekretarki również przeprowadziły wywiad i dały ankietę do wypisania (m. in. o tym czy urzędnicy są mili i uprzejmi )
To wszystko.
Teraz czekać na decyzję (2 czerwca) i z nią do MOPSU po zasiłek (chyba??)
Moja mama nie ma emerytury, czy ma szanse starać się o rentę? czy lepiej poczekać do 60-tki aż szanowny Zus przyzna emeryturę???
Przepraszam, ale gubię się w tym wszystkim.
Pozdrawiam gorąco, Anno, napisz co zadecydowałaś z tym ZUSem. |
Myszka30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-25, 17:50 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Droga Anno!
Właśnie wczoraj moja mami była na komisji w ZUSie w sprawie oznaczenia stopnia niepełnosprawności.
2 czerwca ma się wstawić w ZUSie po decyzję, a co dalej.... nie wiemy....więc jakbyś mogła mi/nam naświetlić jak to wszystko wygląda- to SUPER. <prosi>
A swoją drogą te złodzieje zusowskie mają gdzieś chorych i ich potrzeby, to bardzo przykre,że tak z Tobą postąpili! Brak słów!! <nerwus>
Moja mami ma 59 lat w tym roku. Na 19 wyciętych węzłów miała 2 z niewielkimi przerzutami. Więcej o mojej mamie możesz przeczytać w moim wątku o Herceptynie, w tym dziale.
Trzymam kciuki za wyniki Twojego PET'a, Anno.
Pozdrawiam,...też Anna.
[ Dodano: 2010-05-25, 18:51 ]
oczywiście ma się stawić w Zusie a nie wstawić, |
Myszka30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-25, 13:05 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Anno!
Właśnie dzisiaj byłyśmy z mamą u onkologa na pierwszej wizycie kontrolnej po radioterapii.
Lekarka zleciła kontrolę za 3 miesiące, wizytę u ginekologa( kontrolna cytologia) i wypisała skierowanie na UKG serca. To wszystko. Żadnego innego leczenia. Leczenie hormonalne nie wchodzi w gre, a na herceptyna mama niby się nie kwalifikuje...
Rozpoznanie mamy to carcinoma ductale invasivum Bloom 3. W trakcie diagnostyki mama miała wykananych szereg badań: USG jamy brzusznej, RTG kl. Piersiowej, tomografie, scyntygrafie(też wykazała niewielkie zmiany zwyrodnieniowe w /na miednicy).
Lekarka powiedziała,że kontrolna mammografia za 3-4 miesiące.
Brak mi słów, zostaje tylko czekać. Jestem rozbita po tej wizycie u onkolog.
ozdrawiam gorąco. |
Myszka30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-23, 10:20 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Witaj anna53,
Ja trzymam kciuki za Ciebie z "podwójną" siłą, gdyż moja mama ma ten sam rodzaj raka, a nawet gorszy. Jest po chemii, mastektomi (grudzień 2009), radioterapii, teraz czekamy na wizytę u onkologa co dalej.
Ty jesteś o tyle w "lepszej"(o ile można tak napisać) sytuacji, gdyż, "Twój" rak jest hirmonozależny, a receptor HER 2- ujemny, więc nowotwór nie jest tak bardzo poddatny na przerzuty (nie jest agresywny. Moja mamcia tego szczęścia nie ma, hormony nie wchodzą w grę, a HER 2 potrójnie dodatni...
Na szczęście rak mojej mamy dobrze zareagował na chemie i po 6 cyklach guz praktyczne zniknął, także przy mastektomii lekarze wycinali(oprócz całej piersi z węzłami na 19 - 2 z niewielkimi przerzutami) tylko zwłóknienia.
Czy masz wykonywane jakieś badania kontrolne (i co ile?)?
Pozdrawiam Cię z całego serca i napisz jak się czujesz? |
|
|