1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Oni kontra My
Mrakad

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7609

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2009-03-25, 08:46   Temat: Oni kontra My
Przepraszam, to ja przegiąłem pałę. Jstem przewrażliwiony na punkcie krążenia wokół tematu i wszystkie słowa odbieram dosłownie. To niestety nie ułatwia mi dyskusji.

Jeszcze raz przepraszam. :-(
  Temat: Oni kontra My
Mrakad

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7609

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2009-03-24, 18:34   Temat: Oni kontra My
mral napisał/a:
Choć wydaje się , że ONI powody mają mniejsze, to cierpienie psychiczne ICH może być większe.

Niejako sama sobie odpowiadasz w dalszej części wpisu. ONI muszą opowiedzieć się po jednej stronie: akceptacja nieuniknionego albo wiara w cuda. MY już nie mamy takiego wyboru. MY wiemy co nas czeka. To, jak każde inne rozdroże emocjonalne, pozwala im na "cierpienie", nie potrafią się zdeklarować, "cierpią" bo nie wiedzą jak się zachować, co powiedzieć itd.

Cytat:
Łatwiej jest chorować niż patrzeć na chorobę i cierpienie kochanej osoby - gdyby możliwe były opcje, to wybrałabym to pierwsze.
Jak brutalnie to brutalnie : przeginasz pałę!. Powiedz zdrowemu, że lepiej by miał raka niż ktoś z jego bliskich. Nie myślę tu o osobach w wieku zaawansowanym, którym już nie zależy (wszystkim zależy). Tobie łatwo wybrać opcję bo już jesteś po stronie onkologicznych. Wiesz czym to pachnie i jak można z tym żyć. Wytłumacz to zdrowym, że my jesteśmy tacy sami jak oni, tylko niekórzy z nas wcześniej odchodzą.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron