1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
MisiekW
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 9628
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2019-03-23, 12:17 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Nie rozważano radioterapii na zmiany resztkowe? |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-11-09, 16:43 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Tak, czasami nawet po sterydach leżący chory zaczyna chodzić Tylko poprawa jest krótkotrwała po samych sterydach, są one częścią całego leczenia.
Jeśli nie ma PET, to robi się biopsję szpiku. PET raczej powinien być przed leczeniem - wtedy możemy porównać wynik i dokładnie ocenić odpowiedzieć. Jeśli nie ma - bywa z tym czasami problem, bo trudno ocenić, ile zmian miał chory i jak dużych (porównuje się PET do PETa, a nie PET do tomografii). Ale jeśli nie ma - ważniejsze, żeby szybko leczyć. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-11-08, 12:04 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Powinien być w zasadzie wykonany PET. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-11-02, 16:13 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Są to skupiska komórek nowotworowych w tkance podskórnej. Powinny zniknąć po zastosowaniu chemii. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-11-02, 13:36 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Rozpoznaniem jest chłoniak rozlany z dużych komórek B (tutaj na szczęście po angielsku jest napisane). Jest to najczęstszy agresywny chłoniak z komórek B właśnie.
Martwi przede wszystkim bardzo agresywny przebieg z zajęciem tkanki podskórnej (guzy) - pytanie, czy to rozpoznanie jest słuszne. Taki wysiew guzów nie jest w żaden sposób typowy dla DLBCL właśnie (choć - jak wiadomo - w życiu wszystkiego można się spodziewać).
Być może jest to jakaś bardziej agresywna postać - nie mam wyników całego histpatu, nie mogę się odnieść choćby do barwień, które tam powinny być.
W tej sytuacji konieczne jest jak najszybsze rozpoczęcie chemioterapii. W Polsce (jak w całej w zasadzie Europie), byłoby to 8 cykli R-CHOP. O ile Mama nie ma przeszłości kardiologicznej - nie mam informacji na temat Jej stanu przed chłoniakową dgn. - zawały, jakieś arytmie, migotanie przedsionków, nadciśnienie, chore nerki? Biorąc jednak pod uwagę dotychczasowy przebieg choroby i wiek, rokowanie (choć zwykle w DLBCL nie takie złe, mniej więcej 60-65% chorych udaje się ostatecznie wyleczyć) - rokowanie jest bardzo, bardzo niepewne, a ryzyko tego, że chemioterapia nie zadziała - również duże. Chociaż, oczywiście, wszystko może się zdarzyć i trzeba mieć nadzieję, że to pomoże. Niemniej, sprawa wygląda poważnie. Przykro mi, że nie mam dla Was lepszych wiadomości, ale nie mam w zwyczaju okłamywać zwłaszcza Rodzin pacjentów i obiecywać czegoś, co jest nierealne do uzyskania. Mam nadzieję jednak, że chemioterapia będzie choć w części skuteczna. Ściskam mocno, trzymajcie się. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-10-28, 19:38 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Możliwości rozpoczęcia leczenia de facto nie ma. Można jedynie objawowo włączyć sterydy, licząc, że po jakimś czasie objawy nieco się zmniejszą. Bez biopsji nie wiemy, z czym mamy do czynienia, więc nie możemy choremu dać "skrojonego na miarę rozpoznanej choroby leczenia. Natomiast prawdopodobnie dolegliwości bólowe wynikają z naciekania struktur kręgosłupa - korzeni nerwowych i być może samych kości. Z opisu TK choroba jest bardzo zaawansowana.
Z Twojego opisu wygląda, że choroba jest bardzo agresywna. Na wynik trzeba czekać ok. 2-3 tygodni, czasem nieco dłużej - konieczne są różne barwienia. Być może uda się to jakoś przyspieszyć.
Gdzie Mama się leczy? |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2018-10-21, 18:59 Temat: chłoniak, rozsiane guzy miękkotkankowe |
Bez biopsji, niestety, trudno mówić o tym, czym jest ten rozsiew i jak to leczyć. Prawdopodobny wydaje się rzeczywiście agresywny chłoniak. |
|
|