1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płuc |
Madzia70
Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 11557
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-12, 20:11 Temat: Rak płuc |
Gnatoya89,
Bardzo mi przykro |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-12, 12:41 Temat: Rak płuc |
Gnatoya89, vioom,
Matrifen, który jest przyklejony to właśnie fentanyl transdermalny. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-11, 22:00 Temat: Rak płuc |
Gnatoya89,
Najlepiej przejść na morfinę podskórnie (dożylnie stosuje się tylko w ostateczności) i to jak najszybciej!!! Dawki morfiny "porażające układ oddechowy" są znacznie większe od tych, które uśmierzą Mamie ból. Zadaj Tacie pytanie, czy on sam wolałby zwijać się z koszmarnego bólu niż zaryzykować skutki uboczne morfiny?
Zresztą skutek uboczny fentanylu, który stosujecie w dość dużych dawkach może być taki sam...
Zdecydowanie wycofałabym się z kroplówek. Wydaje się, że Mama rozwija obrzęk płuc i dodawanie jej płynów, z którymi sobie nie radzi już jej organizm, jest bardzo złym pomysłem. Ale oczywiście to będzie decyzja lekarza prowadzącego, który Mamę osłucha - ja przez internet mogę tylko nakierować, o czym warto rozmawiać z lekarzem.
Pozdrawiam Was serdecznie |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-12-11, 19:11 Temat: Rak płuc |
Gnatoya89,
A od jakiego czasu macie wrażenie, że "płuca są zalane"?
MST - należałoby podawać Mamie systematycznie co 12 godz., żeby nie dopuścić do rozpętania bólu (to zresztą jest środek do podawania systematycznego, nie doraźnego, nie mam pojęcia skąd pomysł, żeby dawać go doraźnie) - w chorobie nowotworowej łatwiej zapobiegać rozwinięciu bólu niż leczyć ataki bólowe - bywają bardzo ciężkie do opanowania. |
|
|