Autor |
Wiadomość |
Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Katarzynka36
Odpowiedzi: 508
Wyświetleń: 127996
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-06, 20:11 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko,
Jutro bardzo intensywnie będę o Tobie, o Was myślała...
niech Tatko odpoczywa w pokoju...
Iwonko, dużo siły na jutro... |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-04, 21:06 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko,
Ogromnie współczuję...
Straszny ból rozstania, ale... Tata nie cierpi, to najważniejsze.
przytulam |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-04, 14:34 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
Czytam i tak potwornie mi przykro...
koszmar...
ściskam i wiele siły Kochana |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-03, 14:38 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
|
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-30, 20:37 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
bardzo mi przykro, że tak cierpicie:(
przytulam z całego serca... |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-27, 21:57 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko, to ja nie rozumiem tych lekarzy:(
jesli flegma jest to potrzebne coś wykrztuśnego... a onkolog nie wytłumaczył dlaczego zakazuje brania wykrztuśnych? Acodin zamiast pomagać możde mocno szkodzić:(
ściskam mocno |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-27, 21:38 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
absenteeism już napisała, a ja powtórzę - jesli słyszysz, że tato ma mnóstwo zalegającej wydzieliny/flegmy to podając acodin/thiocodin hamujecie odruch kaszlu i wydzielina zamiast być usuwana zalega. Potrzebny jest lekarz, ktory by osłuchał - być może to tez jakas infekcja? może potrzebny jest antybiotyk? na rozrzedzenie gestej, zalegającej wydzieliny potrzebny jest coś w rodzaju np. ACC. Szukaj Iwonko pomocy, by Tata się tą flegmą nie zadusił.
ściskam mocno |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-09, 08:52 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
Spokojnie, da sie to przejść. Mój tata kluchę w gardle i lekkie problemy z przełykaniem miał dopiero pod koniec naświetlań ( miał 30), więc tak koło 20 - tej lampy zaczął odczuwać kluskę. Siemie oczywiście pić! Nawet 2-3 razy dziennie - ono łagodzi i zostawia taką powłoczkę na ściankach przełyku - goi podrażnienia.
pozdrawiam cieplutko |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-08, 18:36 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
Ścisła nie, nie przesadzajmy:)
nie może być po prostu zbyt gorące, zbyt kwaśne, pikatne, tak by nie drażniło przełyku i przewodu pokarmowego. Potrawy ciepłe, ale nie gorące, niezbyt słone i ostre. |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-06, 12:02 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
Mój Tata też walczył czkawką:( okropną.
Na 99% dostawał ja po zażyciu dexametasonu. Pierwszy raz dostał czkawkę na drugi dzien po chemii, a kolejne dwa razy, w 2-3 godziny po chemii. Za każdym razem dostawal też dexametason - 8 tabletek dziennie - miał je jeść 3-4 dni po chemii. Dopiero jak zwrócilismy uwage lekarzowi na trwającą non stop przez kilka dni czkawke po chemii, zmienił nam dexametason na metoclopramidum. Czkawka zniknęła.
A była chyba bardziej uciążliwa dla Taty niż wymioty. Dr mówił nam też, że sama chemia też może powodować czkawkę, nie tylko dexa. I że czkawka to taka jakby namiastka wymiotów.
Ale dla kogoś kto w nocy nie mógł spać, bo non stop "czkał" było to bardzo wyczerpujące i tata stwierdził, że woli zwymiotowac i mieć spokój, niż męczyć się z czkawką.
pozdrawiam cieplutko:) |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-12-10, 21:47 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
Krew może być po chemii "rozrzedzona" i moga pojawiac się lekkie krwawienia...
Masz jakies ostatnie wyniki? sprawdź ile było płytek krwi? |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-11, 22:24 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Iwonko
A ile naświetlań ma Twój Tata?
Mój ma 30, czyli 6 tygodni. Jest w trakcie - zostały mu jeszcze dwa tygodnie, czyli półmetek minęliśmy:)
Też bardzo się obawiałam radioterapii, ale - jak na razie - to jest pikuś w porównaniu do chemii... Nam zalecano przede wszytskim pudrowanie alantanem klatki piersiowej no i bardzo częste picie siemienia lnianego. MOże też wystapić suchy kaszel, ale lekarze na to zapewne zapisza thiocodin. Zaleca sie też by jedzenie nie było zbyt cieple, zbyt zimne, zbyt kwaśne a potrawy zbyt ostre i twarde.
pozdrawiam cieplutko:)
[ Dodano: 2010-11-11, 22:26 ]
A, no i jest trochę osłabienie i senność - zmęczenie organizmu. I rzecz niezwykle istotna - ale to wszytsko Wam w szpitalu wyjaśnią - nie wolno myć miejsc naświetlanych. |
Katarzynka36
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-10-19, 16:44 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
Chemia dopiero za dwa miesiące?
to bardzo długo, może poszukajcie ośrodka gdzie wcześniej podadzą...
pozdrawiam cieplutko |
|