1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 508
Wyświetleń: 127996
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-04, 21:05 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
, bardzo współczuję |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-03, 19:01 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwono2010, |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-21, 15:34 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwonko2010, tylko przytulam, nic więcej nie potrafię dodać
ela1 napisał/a: | Niestety tak naprawdę, wszyscy mimo, że zrobiliśmi wszystko, to nie jesteśmy tego pewni...
|
A nie mamy życia równoległego, aby to sprawdzić. I dlatego wyrzucanie sobie tego, że może za mało, że może nie tak do niczego dobrego nie prowadzi. Nie cofniemy czasu i nie sprawdzimy czy byłyby lepiej. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-18, 20:25 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwona2010 napisał/a: | A największym bólem jest ta jego pełna świadomośc wszystkiego |
I znów, gdy czytam takie zdanie mam pewne wątpliwości. Może warto spróbować 'sprowadzić' osobę, która pomoże Waszemu Tacie osiągnąć spokój wewnętrzny (jeśli on takowego nie ma w sobie). Może to być ksiądz, psycholog, psychoonkolog, może jakiś doświadczony wolontariusz hospicyjny itp.
Proszę wierz mi, są osoby, które potrafią pogodzić się z ostatecznym i osiągnąć spokój wewnętrzny. Warto próbować to uczynić dla Taty.
iwona2010 napisał/a: | Myśle że go zawiodłyśmy i z tym mi jeszcze gorzej |
Tu Zebra dobrze odpowiedziała, to ja nic nie będę dodawać. Robicie co w Waszej mocy. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-11, 16:02 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwonko2010, przykro mi |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-01, 20:23 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwono2010, podpisuję się obiema rękami pod tym co napisała Funia:
Funia napisał/a: | Iwonko, wiem, że takie rozmowy są trudne i przykre,
Ale jeśli Tata tego potrzebuje, to musicie stanąć na wysokości zadania, wysłuchać - nie zbywać, choćby mówił niewiadomo co.
I na pewno nie wolno mu powtarzać "będzie dobrze", bo potraktuje to właśnie jako zbywanie i lekceważenie.
Potem już nigdy nie będzie rozmów, ani na wesoło, ani na smutno.
|
Cytat: | Iwonko - przepraszam, bo może to zbyt bolesne - ale ten czas i te rozmowy też wykorzystaj, bo to też jest bardzo cenne. |
Gdy bliscy zbywają nasze próby rozmowy na te 'poważne' tematy, czujemy się, że nikt nas nie rozumie, nie chce zrozumieć, możemy odczuwać samotność (pomimo tego, że są przy nas bliscy). I takich rozmów potrzebujemy, aby powiedzieć co czujemy.
I nie zawsze czujemy strach. Nie każdy człowiek, który mówi o śmierci odczuwa strach.
Ja myśląc o śmierci mogę najwyżej odczuwać żal, że nie będę uczestniczyć dalej w życiu. Jeśli się boję, to o moich bliskich, o moją mamę, o to jak ona to by (ewentualnie) przyjęła.
Przepraszam, że piszę o tak trudnych sprawach. Chcę tylko opisać swoje odczucia i nie zawsze jest tak jak sobie wyobrażamy co inni mogą odczuwać. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-18, 15:58 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwonko2010, |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-08-22, 11:39 Temat: Płaskonabłonkowy nowotwór złośliwy oskrzela i płuc |
iwona2010 napisał/a: | mówi do tatula kto przepisał tą chemię bo to jest bzdura przecież ona i tak panu nie pomoże |
to rzeczywiście może podciąć skrzydła "nooo" |
|
|