Autor |
Wiadomość |
Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 34
Wyświetleń: 12166
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2017-02-18, 19:10 Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
Bardzo mi przykro
Przyjmij wyrazy współczucia |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2017-02-06, 09:24 Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
Jaka jest morfologia Taty?
Pozdrawiam |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2017-01-20, 10:35 Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
Beata 51 napisał/a: | Co dalej nas może czekać? |
Trudno jest powiedzieć.
Być może będzie dalej podawana Vidaza, jeśli jest dobra tolerancja i Tata odnosi z niej korzyści. Miejmy nadzieję, że Tata będzie jak najdłużej odnosił z niej korzyści.
Beata 51 napisał/a: | jeśliby Tata się porządnie wzmocnił, to może przeszczep byłby realny? |
Przykro mi, ale Tata ze względu na wiek (74 lata) nie kwalifikuje się do przeszczepu. Oraz aby mógł był przeprowadzony przeszczep szpiku, musi być remisja całkowita (czyli m.in. w szpiku mniej niż 5% blastów).
Pozdrawiam serdecznie |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-12-22, 10:07 Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
Beato, niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Ta choroba nie ma pomyślnych rokowań. Bardzo przykro mi.
Dotychczas nie ustalono optymalnego sposobu leczenia chorych na BPDCN.
Podstawową metodą leczenia jest chemioterapia: wielolekowe schematy chemioterapii, umożliwiają uzyskanie remisji/cofnięcie się choroby. Po początkowym okresie remisji szybko następuje wznowa choroby, co prowadzi do szybkiego pogorszenia się stanu chorego. Niestety postęp choroby jest agresywny.
Długotrwałe przeżycia występują w nielicznych przypadkach zastosowania programów chemioterapii wykorzystywanych w leczeniu ostrych białaczek, a następnie allotransplantacji komórek krwiotwórczych w pierwszej całkowitej remisji.
Niestety u Twojego Taty ze względu na wiek (74 lata) nie jest możliwe przeprowadzenie przeszczepu szpiku.
Co zaproponowano Tacie, jakiekolwiek leczenie?
|
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-12-19, 12:22 Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
Jedyne co odnalazłam to info o nowotwór z blastycznych plazmocytoidnych komórek dendrytycznych - złośliwy rozrost z prekursorów plazmocytoidnych komórek dendrytycznych, który wyjściowo rozwija się w skórze, a następnie zajmuje wtórnie węzły chłonne, krew obwodową oraz szpik. Nowotwór b. rzadko występujący.
W klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)) z 2008 r. wspomniana jednostka chorobowa została przypisana do nowotworów przypominających plazmocytoidne komórki dendrytyczne i umieszczono ją w rozdziale dotyczącym „ostrych białaczek szpikowych oraz związanych z nią nowotworów komórek prekursorowych”.
Nie wiem czy o tę chorobę chodzi?
Zamieść więcej informacji, jakieś wyniki badań, tak aby ułatwiło nam pomoc. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-12-19, 10:13 Temat: Białaczka komórek dendrytycznych |
Beata 51 napisał/a: | białaczka komórek dendrytycznych |
Pierwszy raz o tym słyszę. Ale poszukam informacji w necie. Pozdrawiam |
|