Link do strony z możliwością wsparcia forum:

https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 12
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Nasieniak
Justa71

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2353

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2020-03-25, 10:58   Temat: Prośba o interpretację wyników
Wita,
Czekamy na wyniki TK, więc jest nerwowo. Niepokoją mnie ostatnie wyniki krwi, głównie spadek leukocytów. Wiem, że to efekt radioterapii, ale pytanie, czy wymaga pilnej konsultacji z lekarzem.
Morfologia: Leukocyty 2,6tyś/ul (4,23-9,07); Erytrocyty 3,05mln/ul (4,63-6,08); Hemoglogina 10,8g/dl (13,7-17,5); Hematokryt 30,6% (40,1-51,0); MCV 100,3fl (79,0-92,2); RDW-CV 17,1% (11,6-14,4); MCH 35,4pg (25,7-32,2); MCHC 35,3g/dl (32,3-36,5); płytki krwi 168tyś/ul (150-400); PDW 11,1fj (9,8-16,1); MPV 10,1fl (9,4-12,6); RDW-SD 61fl (35-44); P-LCR 26,6% (19,2-47,0); NRBC% 0,40% (0,00-0,00); NRBC 0,01tyś/ul (0,03-0,11) - badanie wykonano metodą automatyczną na analizatorze Sysmex; LDH (ICD-9: K33) 212U/l (125-220) - metoda spektrofotometryczna. Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott 02-2018 i aparatu Alinity; AFP (ICD-9: L07) <2.00ng/ml (0,89-8,78) - wyniki uzyskane przy użyciu testów innych producentów nie są równoznaczne z wynikami uzyskanymi za pomocą tego testu. Metoda chemiluminescencyjna (CMIA). Instrukcja producenta zestawu odczynników firmy Abbott 03-2018 i aparatu Alinity.
Proszę o opinie i wskazówki.
Pozdrawiam
Justyna
  Temat: Guz Płaskonabłonkowy płuca stadium IIIB
Justa71

Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 14416

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2019-11-13, 14:48   Temat: Guz Płaskonabłonkowy płuca stadium IIIB
Witaj, ja mojej mamie oprócz kiszonego soku z buraków podawałam codziennie dużo drobno posiekanej natki pietruszki połączonej z jogurtem naturalnym i z dodatkiem czosnku. Dobrze smakowało jako dodatek do kanapki. Zamiast jogurtu można trochę oliwy.
Pozdrawiam
Justyna
  Temat: Nasieniak
Justa71

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2353

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-11-08, 08:54   Temat: Nasieniak
Missy bardzo dziękuję, wczoraj przeczytałam Twoją wiadomość i zaraz po pracy pojechałam do stomatologa. Piszę, bo może się komuś przydać:
dowiedziałam się, że ekstrakcja i leczenie kanałowe nie wchodzi w grę, gdyż jest za krótki czas do naświetlań (powinien wynosić min 2 tygodnie, a my mamy parę dni). Podobnie ma się sytuacja po zakończonych naświetlaniach (tutaj ten minimalny termin to 8 tygodni, ale jeżeli radiolog wyrazi zgodę na piśmie, to można termin skrócić). Chodzi o możliwość wystąpienia powikłań w postaci martwicy kości.
Zakończyło się na tym, że dzisiaj ząb zostanie zaleczony i założone zostanie lekarstwo. Tomek otrzyma od stomatologa informację, którą ma przekazać radiologowi, a ten ma na piśmie podać w jakim terminie po radio ząb może zostać usunięty.
Nie musieliśmy więc załatwiać zgody na leczenie od lekarza, wystarczyło ksero ostatniej karty informacyjnej z morfologią (była prawidłowa).
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
  Temat: Nasieniak
Justa71

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2353

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-11-07, 12:56   Temat: Pilne - leczenie zęba
Witajcie, mały/duży problem. Tomka boli ząb i dzisiaj był u dentysty, musi być leczenie kanałowe, ale nie chcą się zgodzić leczyć bez zaświadczenia od lekarza, że takie leczenie mogą przeprowadzić. Co robić? 12.11. rozpoczynają się naświetlania, a ząb boli. Kto w takim wypadku może pomóc? My jesteśmy z Piekar Śl, lekarzem prowadzącym jest Warszawa Magodent, naświetlania będą w Tomaszowie Mazowieckim. Zostaje jedynie jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam
Justyna
  Temat: Nasieniak
Justa71

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2353

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2019-10-25, 10:37   Temat: Nasieniak
Dzień dobry, pisałam wcześniej w wątku nowotworów układu chłonnego, ponieważ było podejrzenie chłoniaka śródpiersia. Prawidłowa diagnoza, to seminoma jądra z przerzutem do śródpiersia. Tomek leczy się w Magodencie w Warszawie (polecany ośrodek na forum rak jądra, na którym jesteśmy zarejestrowani). Z uwagi na to, że guz był duży, leczenie rozpoczęło się od chemioterapii (3 x BEP), uzyskano zmniejszenie guza o połowę.
Wynik z TK:
W porównaniu do badania z 27.06. wyraźna regresja zmiany guzowatej w obrębie śródpiersia tylnego, wymiar obecnie 54mmx30mm sdxap. Zmiana ta w dalszym ciągu obejmuje przełyk, dochodzi do rozdwojenia tchawicy oraz obejmuje aortę zstępującą od poziomu łuku aorty. Poza tym w sąsiedztwie aorty piersiowej ewidentnie powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Pojedynczy węzeł chłonny w sąsiedztwie aorty piersiowej w części tylnej okrągły, o śr. do 6mm. W porównaniu do badania poprzedniego pojawiły się drobno-guzkowe zagęszczenia miąższu płucnego miernie wysycone w segmencie 6, do 5mm przebiegające w sąsiedztwie naczyń - konieczna wczesna kontrola. Układ kostny i narządy jamy brzusznej bez zmian.

Dzisiaj Tomek ma operację usunięcia jądra. Jak wyjdzie ze szpitala mamy się umówić na konsultacje do radiologa, w celu ustalenia radioterapii śródpiersia. Po 2 miesiącach po radioterapii mamy wykonać kontrolną TK.

Moje pytania:
- co oznaczają "drobno-guzkowe zagęszczenia miąższu płucnego miernie wysycone w segmencie 6, do 5mm"? przerzuty do płuc?
- jak wygląda radioterapia śródpiersia, to znaczy ile dni? czy ciągiem? czy z przerwami?
- jakie rokowania?

Pozdrawiam serdecznie
Justyna

[ Dodano: 2019-10-25, 13:54 ]
Jeszcze podaję wyniki markerów po ostatniej chemii LDH - 162U/l min135 max225; HCG-B <0,100mlU/ml max2; AFP 2,99ng/ml min0 max7
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-08-23, 07:26   Temat: wyniki
Witam, 20.08 otrzymaliśmy wyniki pobranego wycinka, seminoma. Zbadano jądra, jest guz, a to w śródpiersiu okazało się być przerzutem. Proszę o zamknięcie wątku. Zarejestrowałam się na rj forum. Dziękuję wszystkim za okazałą pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Justyna
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-31, 09:23   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
test

[ Dodano: 2019-07-31, 10:41 ]
Witam, nie mogę dodać załączników, więc wypiszę, co otrzymaliśmy.
Badanie oligobiopsyjne: biopsja cienkoigłowa: węzeł chłonny CB/24780-nr 4R - cellulae neoplasmaticae malignae. Wykonane badania immunohistochemiczne: CK-Pan(-), EMA (-), LCA (-) nie pozwoliły na sprecyzowanie rozpoznania. Wskazana konsultacja i poszerzenie panelu przeciwciał w ośrodku onkologicznym.

Z tym wynikiem udaliśmy się na konsultacje. Pani dr zapoznała się z dotychczasową historią i dała skierowanie do Szpitala w Zabrzu (tam gdzie była wykonana biopsja) na O. torakochirurgii z opisem: Guz śródpiersia tylnego. Stan po badaniu EBUS - wynik cellula neoplasmatice. Brak możliwości sprecyzowania rozpoznania. Zakwalifikowany do VATS sin.
Na moje pytanie, w jakim kierunku jej zdaniem "idzie" diagnostyka, powiedziała, że typowe objawy chłoniaka.

01.08. Tom ma przyjęcie na oddział, a dzień później operację.
Czy Waszym zdaniem, coś na tej podstawie można potwierdzić? Czy na wynik z VATS też czeka się kilka tygodni? bo Pani dr wspomniała coś, że wycinek badany jest śródoperacyjnie?
Gdyby potwierdziło się, że to chłoniak, to jaki ośrodek lepszy: IO Gliwice, czy Sz. Katowice?
Pozdrawiam
Justa
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-11, 09:30   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Witaj missy.
W zał. poprawione. Dziękuję :)
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-11, 06:41   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Witaj crayzy, dziękuję za wiadomość.
Ps. kurcze, z pośpiechu załączyłam skan z wszystkimi danymi, a pamiętam, że trzeba je usuwać, tyle, że teraz nie wiem, jak to zrobić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Justa
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-10, 07:19   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Dzień dobry. Załączam kartę informacyjną z oddziału torakochirurgii. 10 dni czekania na wynik.
Justa
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-08, 12:38   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Dzień dobry, dzisiaj pobrali w Zabrzu wycinki, nie wiem jaką metodą (partner powiedział, że znieczulenie miejscowe i przez usta). Za 10 dni wyniki. Jutro wychodzi do domu.

[ Dodano: 2019-07-08, 17:32 ]
Z tego, co zrozumiałam, to pobranie wycinków, to była EBUS-EUS, czy to może sugerować, że jednak, to nie chłoniak, a rak płuc lub mięskak? Proszę, niech ktoś coś napisze, bo zaczynam wariować. 2 lat temu pochowałam mamę, zmarła po 3 latach na raka piersi. Lekarz wspomniał, że będzie operacja?
Pozdrawiam Justa
  Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Justa71

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 2998

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2019-07-05, 10:07   Temat: Podejrzenie chłoniaka śródpiersia
Dzień dobry. mam na imię Justyna. Jestem z Piekar Śl. Mój partner od kilku tygodni uskarżał się na osłabienie, duszności, miał podwyższoną temperaturę, później doszły wymioty , kaszel. Udało mi się go namówić na wizytę u lekarza. Lekarz podejrzewał, że objawy mogą mieć charakter kardiologiczny i dał skierowanie do poradni kardiologicznej. Niezwłocznie umówiłam wizytę prywatnie i już na drugi dzień partner został przyjęty na oddział wewn. Szpitala Miejskiego w Piekarach Śl. W załączeniu karta informacyjna.
W poniedziałek (8.07) ma się zgłosić na oddział Torakochirurgiczny do DR HAB. N. MED. DAMIAN CZYŻEWSKI.
Póki nie ma diagnozy, to wiem, że musimy uzbroić się w cierpliwość.
Proszę na chwilę obecną o zainteresowanie moim wątkiem.
O informację, czy szpital do którego mamy skierowanie jest polecanym ośrodkiem?
Czy w tym wypadku robi się biopsję, czy wziernikowanie śródpiersia?
Czy bardziej skłaniacie się w kierunku chłoniaka? czy mięsaka?
Niepokoi mnie bliskie sąsiedztwo serca i aorty.
Pozdrawiam
Justyna
 
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group