Autor |
Wiadomość |
Temat: Choroba mojego Taty |
Jolana
Odpowiedzi: 74
Wyświetleń: 20224
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-11, 12:15 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | Tatuś odszedł w niedzielę;( |
... Anax
Bardzo Ci współczuję, życzę dużo sił w tym trudny czasie... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-08, 05:54 Temat: Choroba mojego Taty |
Sama śpiączka farmakologiczna nie stanowi wielkiego problemu - jest częścią procesu leczenia.
Prognozy dla pacjentów zależnie są od przyczyny i ogólnego stanu zdrowia. Zatem pozostaje czekać z nadzieją...
Anax, życzę z całego serca aby Tatuś wyszedł z tego.
|
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-07, 17:11 Temat: Choroba mojego Taty |
Chorzy w śpiączce wymagają postępowania przede wszystkim sensu stricto medycznego, prawidłowego żywienia oraz stałej opieki pielęgniarskiej i rehabilitacyjnej. Leczenie koncentruje się też na zapobieganiu wtórnym powikłaniom infekcjom, odleżynom, zaburzeniom krążenia, przykurczom, zanikaniu mięśni etc.. To oczywiste.
Jednak chcę zwrócić szczególną uwagę na komunikowanie się z chorym. Otóż, bez względu na głębokość śpiączki farmakologicznej generalnie zaleca się mówić do chorego... Zaleca się utrzymywać go w nastroju optymistycznym. Niektórzy chorzy po wybudzeniu pamiętają takie rozmowy. Podobnie zachowuje się cały personel oddziału. Lekarz na przykład podczas wizyty wita się z pacjentem, pielęgniarka informuję chorego o czynnościach, które będą wykonane, to samo rehabilitant i inni. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-07, 15:47 Temat: Choroba mojego Taty |
Opisane przez Ciebie objawy i problemy związane są obecnie z zastoinową niewydolnością serca w stopniu znacznym... Stan ten wymagają intensywnej opieki lekarsko -pielęgniarskiej a rokowanie co do życia osób z takimi zmianami chorobowymi jest bardzo poważne.
Ale dzięki odpowiedniemu leczeniu można je złagodzić objawy i następstwa.
Nie wiele mamy informacji na temat objawów, leczenia, badań przeprowadzonych u Tatusia.. W ogóle niewydolność krążenie - to temat rzeka...i tak z marszu niewiele można napisać.... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-19, 09:34 Temat: Choroba mojego Taty |
Anax napisał/a: | Mam żal do lekarzy, to ich wina. Tata 9 lat temu miał zdiagnozowany nowotwór płuc- pisałam o tym na początku. Po usunięciu guza i części płuca było wszystko dobrze. Tata często miał kontrolne badania w szpitalu. Chyba po 8 latach jakiś lekarz stwierdził,że jeśli przez tyle lat nie ma nawrotu choroby, to nie ma konieczności częstych badań. I oto co się stało w ciągu kilku miesięcy- nawrót raka i przerzuty. |
Anax, rozumiem Twój ból i współczuję. Zasada jest taka, po zakończeniu leczenia operacyjnego i /lub chemioterapeutycznego każdy pacjent jest objęty ścisłą opieką onkologiczną przez pięć lat. ten okres jest czasem jakby umownym. Teoretycznie pacjent wyleczony...
Niestety bywa i tak, że rak może być w postaci subklinicznej wówczas ta postać utajona, nieujawniona mimo nadzoru lekarskiego stwarza problemy diagnostyczne. |
|