Autor |
Wiadomość |
Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
Jolana
Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 14620
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-03-25, 11:26 Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
Rozumiem Twoje problemy. Niemniej jednak nie podejmuj się badań na własną rękę. Tylko specjalista może z Tobą omówić metody postępowania w poszukiwaniu przerzutów.
Rzeczywiście dotychczasowe badania (na szczęście) nie potwierdziły Twoich podejrzeń.
Proponuję (za wiedzą lekarza) wykonać badanie na poziom witaminy D3- metabolit 25 OH, jej niedobór może zaburzać procesy metaboliczne w kościach. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-03-25, 08:44 Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
sunrise6,
Zapoznałam się linkiem i tam badanie wyszło tak:
Cytat: | SCYNTYGRAFIA KOŚCI: W badaniu uwidoczniono wysokie gromadzenie radioznacznika o charakterze rozlanym w całym układzie kostnym z nakładajacymi rozsianymi licznymi ogniskami zwiększonego gromadzenia radioznacznika. |
Twoja scyntygrafia nie budzi podejrzeń w kierunku przerzutów.
Druga sprawa dotyczy wyniku badania wapnia. Twój wynik jest bliżej dolnej granicy normy.
Przy przerzutach nowotworowych do tkanki kostnej występuje zwiększony poziom wapnia.
Na teraz nic nie potwierdza Twoich obaw. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-01-23, 20:26 Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
Badanie scyntygraficzne kośćca jest najbardziej przydatnym w ocenie zmian o charakterze przerzutowym.
Cytat: | Czy mogę wierzyć temu badaniu? Czy może źle wykonali tą scyntygrafie? Lekarz na tą chwile uważa że jest ok ale nie ma wyjasnienia dla wzmożonego metabolizmu we wszystkich kościa |
W tej chwili możesz być spokojna. Wychwyt opierałby się na zwiększonym gromadzeniu się radiofarmaceutyku w miejscach nasilonego zaburzenia metabolizmu kostnego. Miejsca objęte przerzutem są mocniej ukrwione i zachodzi w nich zwiększona aktywność osteoblastów ( elementów tkanki kostnej).
Ten wzmożony metabolizm wyszedł w badaniu PET. Oznacza to - że zmiany w trzonach wszystkich kręgów nie mają podłoża nowotworowego. Być może potrzebna jest obserwacja... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-01-23, 10:07 Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
Czy możesz przytoczyć dokładny opis wyniku badania z scyntygrafii? |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-01-19, 11:18 Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
Badania krwi są traktowane jako uzupełniającą diagnostykę. Najczęściej w podejrzeniu o przerzuty do kości lekarz zleca- oznaczenie poziomu stężenia wapnia i fosfatazy zasadowej w surowicy krwi, a ponadto ocenia morfologię krwi, CRP i inne w/g uznania. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-01-19, 10:24 Temat: Pomoc w interpretacji wyników |
sunrise6 napisał/a: | Cały czas mam bóle i pieczenia w nadbrzuszu. Niewiele mogę jesć ale lekarz stwierdził, że miałam tyle badań i w nich nic nie ma. Czy PET pokazał by nowotwór żołądka? |
Podstawową metodą jest gastroskopia w wykrywaniu raka żołądka. Poza tym podczas tego badania specjalnymi kleszczykami można pobrać podejrzana tkankę do badania histologicznego.
Odnośnie przerzutów do kości - w wykrywaniu bardzo pomocna jest scyntygrafia kości - oraz badania krwi.
Natomiast nie można interpretować samego badania w oderwaniu od całego obrazu klinicznego pacjenta. Jedynie lekarz specjalista może postawić prawidłowa diagnozę.
Pozdrawiam |
|