Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Jolana
Odpowiedzi: 124
Wyświetleń: 54964
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-09, 19:54 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
lajza napisał/a: |
Mam jeszcze jedno pytanie, czy on (kiedyś) się zrośnie (bez chirurgicznej interwencji)? |
Niestety nie - gdy kość jest niszczona, jej miejsce wypełnia tkanka nowotworowa. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-15, 10:20 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
I ja wielokrotnie zastanawiałam się nad problemem ryzyka związanego z nadmiernym promieniowaniem wynikającym z badań obrazowych. Na pewno nie są one obojętne dla naszego organizmu. Dlatego też zwiększona ich ilość wymaga rozważenia przez lekarza korzyści w stosunku do potencjalnych zagrożeń.
Jeżeli jednak kolejne z rzędu badanie jest medycznie uzasadnione - jest bardzo ważne- to należy po prostu je wykonać.
Natomiast jestem przeciwniczką robienia sobie badań na własne życzenie. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-26, 11:51 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Hej lajza,
nie wiem na jakich forach bywasz, i skąd czerpiesz wiedzę - która nie napawa optymistycznie, co nie służy pełnej mobilizacji do zaakceptowania proponowanego leczenia ( jednego z możliwych wariantów). Wobec tego zaczęłam szukać odpowiedzi na Twoją sprawę u specjalistów - lekarzy onkologów. Bo mi nie chodzi o bezsensowne jakieś tam pocieszanie. Ale poznanie tego co może się zdarzyć. Jak to wygląda w świetle lekarzy onkologów na co dzień zajmujących się tą problematyką.
Panie też mają rozsiew raka piersi.... I oto
co odpowiedziała im pani dr n. med. Maria Górnaś.
Cytat: | Chemioterapię stosujemy zwykle do progresji (pogorszenia) lub nieakceptowalnej toksyczności (uciążliwych lub niebezpiecznych działań ubocznych). Skoro w rezonansie widać stabilizację, a Pani czuje się dobrze to znaczy, że lek działa - bo zwolnił postęp choroby - a nie szkodzi w znaczący sposób. Moim zdaniem warto kontynuować tę terapię. |
innej
Cytat: | Szansę na powrót do zdrowia można oceniać dopiero po rozpoczęciu leczenia i sprawdzeniu jego skuteczności.
Choroby rozsianej (kiedy są już przerzuty) nie da się wyleczyć, ale leczenie może przynosić wieloletnie okresy poprawy samopoczucia, w tym także powrotu do normalnej aktywności | .
A TY Kochana napisałaś
Cytat: | Teraz nie mam perspektyw wiem, że nie mogę. |
Otóż masz moja Droga! |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-16, 21:14 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Tak lajza, leczenie wyznaczy lekarz onkolog. Przy leczeniu przerzutów stosuje się różne metody. Celem leczenia jest m.in. ograniczenie przerzutów i hamowanie rozwoju już powstałych. I na starcie nie załamuj się. Literatura medyczna podaje przypadki gdzie z rozsianym rakiem piesi kobiety żyły ponad 20 lat w całkiem dobrym samopoczuciu. Pamiętaj, że medycyna wciąż się rozwija, daje to nam wiele nadziei. I dlatego nie pytaj - " ile mi zostało?". Bo tego nie wie nikt. Postaraj się dobrze przygotować do leczenia, zadbaj o odpowiednie odżywienie i w ogóle o siebie. Masz nas, nie jesteś sama. Powodzenia. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-16, 20:25 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
lajza, nieprzeziębienie tu nie ma nic do rzeczy .
Moja Droga teraz czeka Cię leczenie. Będziemy tutaj wspierać, pomagać. I Głowa do góry! |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-05, 18:04 Temat: Podejrzenie przerzutów raka piersi do kręgosłupa |
Witam Cię serdecznie lajza,
miałaś już zdiagnozowaną chorobę nowotworową - osiem lat temu. Obecnie odczuwasz silne bóle w kości... Ryzyko nawrotu raka nastąpić może każdym czasie od zakończenia leczenia ( nawet po kilkunastu latach). I z tym musimy liczyć się wszyscy.
Moim zdaniem nie powinnaś zwlekać z wizytą u onkologa. Lekarz być może zleci jeszcze inne badania obrazowe a w ich uzupełnieniu zleci też badania krwi np. pełną morfologię i biochemię ( jak stężenia wapnia, fosfatazy zasadowej) i inne.
Ale tak, jak mówię przede wszystkim skontaktować się z onkologiem.
Pozdrawiam |
|