1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc.
Iza-55

Odpowiedzi: 814
Wyświetleń: 312394

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2012-07-06, 10:00   Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc.
Witam:) Mam prośbę, czy ktoś pomógłby mi skontaktować się z Edi, która pisała kiedyś w tym dziale. Znalazłam od niej e-mail: edi2@vp.pl, ale nie wiem czy jest aktualny, ponieważ nie odpowiada. Pozdr Iza-55
Iza-55

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-08-23, 12:37   Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc.
Dziękuję Wam za pomoc. W naszej sprawie złożyłam wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Jeżeli komisja orzeknie o znacznym stopniu niepełnosprawności to być może siostrze przyznają zasiłek pielęgnacyjny tak jak napisała Edi. Odwoływać się od decyzji ZUS nie będziemy. To wszystko nie jest takie proste jak się wydaje. Moja siostra z tej komisji wróciła bardzo zmęczona i zestresowana. Ona nie chciałaby tego drugi raz przechodzić. Poza tym po powrocie do domu powiedziała mi, że nawet cieszy się, że nie przyznano tej I grupy bo to oznacza, że nie jest jeszcze osobą tak bardzo chorą. Teraz jest choroba, jest czas na wyleczenie i potem będzie zdrowa. Będzie prowadziła normalne, zdrowe życie. I tego się trzymamy.
Katarzynka36 Wy ubiegaliście się o dodatek pielęgnacyjny w ZUS, a może podobnie jak my złożycie wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności? U nas składa się to w Centrum Pomocy Rodzinie i z tego co mi powiedziano to potem z decyzją składa się drugi wniosek do MOPS o zasiłek pielęgnacyjny. Tak jak napisał Mark różnica między dodatkiem a zasiłkiem nie jest duża, może więc warto.
Pozdrawiam. Iza
Iza-55

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-08-18, 20:55   Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc.
Witam:)
Wczoraj moja siostra była na komisji z tytułu ubiegania się o rentę (rak nosogardła). Lekarz orzecznik od razu wydał jej orzeczenie, w którym ustalono:
- jest Pani całkowicie niezdolna do pracy do 31.10.2012r.
- nie jest Pani niezdolna do samodzielnej egzystencji.
Gdzieś wyczytałam, że jeżeli orzeka się tylko o całkowitej niezdolności do pracy, bez niezdolności do samodzielnej egzystencji to jest to traktowane na równi z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, czyli stara II grupa inwalidzka chyba. Co za tym idzie niższa renta i brak dodatku pielęgnacyjnego, bo ten przysługuje tylko I grupie, czy tak?
Dlaczego przy raku nosogardła nie przyznali siostrze tej I grupy? Przecież to poważna choroba. Co oznacza ta niezdolność do samodzielnej egzystencji? Przecież po takim ciężkim leczeniu przez parę miesięcy człowiek źle się czuje, prawie nie wychodzi z domu, musi więc mieć czyjąś opiekę. Do tego tak długo leczy się skutki uboczne chemii i naświetlań. Myślę, że trochę to niesprawiedliwe. Wiem, że możemy jeszcze starać się o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, ale też nie wiadomo, czy orzekną o znacznym stopniu, a tylko wtedy będzie przysługiwał zasiłek pielęgnacyjny.
Już nie wiem, czy mamy wogóle cieszyć się z tego, że przyznali jakąś rentę czy odwołać się i walczyć o ten I stopień? Jak było u Was, czy udało się komuś uzyskać I grupę?
Pozdrawiam iza

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron