1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników:( |
Finlandia
Odpowiedzi: 96
Wyświetleń: 32983
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-30, 12:09 Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników:( |
Ajwon napisał/a: | Myślicie, ze żeby zaoszczędzic mamie biegania mogę sama pojechać z tym skierowaniem do NFZ-tu? |
Tak, możesz. |
Finlandia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-30, 10:32 Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników:( |
Ajwon napisał/a: | Zaczęły jej masakrycznie wychodzić włosy, spodziewaliśmy się tego, ale mam w takiej sytuacji pytanie, czy orientujecie się jak wygląda sprawa refundacja peruki z NFZ. Czy jest gdzieś jakieś zarządzenie które określa w jaki spsoób się to odbywa? Do jakiej kwoty jest refundacja itd? |
Od lekarza tam gdzie mama bierze chemię bierzecie specjalną receptę na perukę. Uwaga! / jest ważna miesiąc, wiec spieszymy się.
Następnie należy z tą receptą udać się do NFZ w celu potwierdzenia (muszą tam sprawdzić, czy mama nie miała już peruki refundowanej w tym roku). W NFZ mają też często spisy sklepów z perukami.
Z potwierdzoną receptą idziecie do sklepu. Refundacja w zeszłym roku była do 200zł, może w tym roku podnieśli. W sklepie wybieracie perukę. Jeśli będzie tańsza, to dostaniecie ją za darmo po prostu, a sklep już tam sobie to z NFZtem rozliczy. Jeśli będzie droższa to dopłacacie różnicę. Refundacja jest na peruki ze sztucznych włosów, ale da się w sklepach dogadać i załatwić, żeby napisali że była ze sztucznych, chociaż była prawdziwa. Jednak mało które sklepy mają prawdziwe peruki, bo tu ceny startują od 700zł (włosy chińskie). Europejskie włosy to już kilka tys.
I co teraz z mamą, macie jakiś kolejny termin wizyty? Jakie były te wyniki? Czy mama dostała jakieś leki, np. neupogen? |
Finlandia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-22, 10:03 Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników:( |
Ajwon, nałóg jest chorobą, więc siłą rzeczy nieleczony bywa silniejszy. Poszukaj, w Warszawie na pewno są jakieś ośrodki wspomagające rzucenie palenia.
Inna sprawa - w obecnej sytuacji palenie lub niepalenie papierosów nie ma już wpływu na rozwój nowotworu i na czas przeżycia. Na rzucenie palenia jest już o wiele lat za późno. Od papierosów powstaje nowotwór, ale rośnie sobie potem już na własną rękę i niezależnie od nich, dlatego rzucanie palenia ma sens jedynie w wypadku, gdy jest szansa na całkowite wyleczenie (żeby nie doprowadzić do powstania nowego nowotworu).
Rzucanie palenia na tym etapie, na jakim jest Twoja mama, to raczej minimalizacja skutków ubocznych chemii jak i efekt psychologiczny robienia czegoś, odnoszenia jakiegoś zwycięstwa. Oczywiście ten ostatni efekt tez jest ważny.
Czyli: jeśli chory chce rzucić palenie lub je ograniczyć, to warto to wspomóc (także tabletkami czy plastrami nikotynowymi, ew. papierosem elektronicznym).
Jeśli nie chce rzucać, to niech pali.
Cytat: | Staram się jak mogę żeby pomóc mamie. Całe to staranie zostalo tak jakby olane.... tak się czuję. Jakby mi bardziej zależało.... |
Myślę, że powinnaś mamie opisać te uczucia. Masz prawo się tak czuć. |
Finlandia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-17, 09:16 Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników:( |
Cytat: | Mówi, że czuje się tak jakby 2 dni spała, albo dużo wypiła i miała dużego kaca z tą róznicą, że glowa ją nie boli, ale czuje że jej szumi. |
To bardzo typowy opis samopoczucia po chemii, nie wydaje się, by miało to być powodem do niepokoju. |
|
|