Autor |
Wiadomość |
Temat: Lidia Bieńkowska - komentarze |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 577
Wyświetleń: 167479
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2015-12-27, 16:31 Temat: Lidia Bieńkowska - komentarze |
Oczywiście. Warszawa - Ursynów. Porozmawiam i dam znać. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2015-12-27, 13:17 Temat: Lidia Bieńkowska - komentarze |
Wtedy nie był to jeszcze masywny rozsiew. Był rozsiew - i tyle.
Teraz tkanki nowotworowej jest zapewne znacznie więcej, a w związku z tym bardzo możliwe, że rozpoczął się proces różnorakich zaburzeń metabolicznych.
To nie musi być jeszcze odchodzenie (choć tego nigdy nie można wykluczyć, choroba nowotworowa bywa nieprzewidywalna) - mogą to być objawy » kacheksji « .
W takiej sytuacji można by spróbować spokojnej konsultacji z doświadczonym lekarzem paliatywnym - czasem dobrze dobrane leczenie łagodzi objawy i poprawia komfort życia - tak chorego jak i jego rodziny. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2015-12-26, 23:15 Temat: Lidia Bieńkowska - komentarze |
Lidio, takie objawy mogą mieć różną przyczynę:
1) niepełną w objawach infekcję (bez gorączki - szczególnie wirusową, w tym przewlekłą);
2) kłopoty z krążeniem;
3) chorobę nowotworową - masywny rozsiew /o ile mamy z takim do czynienia, a tego nie wiemy - brak aktualnych badań obrazowych/ może powodować dokładnie takie, jak i szereg innych objawów.
Za mało danych by sugerować konkretną przyczynę.
Znaczące zmiany w stanie ogólnym zgłaszałabym lekarzowi prowadzącemu (kto nim jest? Lekarz POZ? Lekarz hospicyjny? Onkolog?)
pozdrawiam ciepło. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2013-07-26, 01:29 Temat: Lidia Bieńkowska - komentarze |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | Faceci nie umieją myśleć perspektywicznie jeżeli chodzi o zdrowie czy zagrożenia. |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | Wcale mnie się nie słucha...ale niech tak będzie. |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | Dziś upiekłam i rozkosztowałam się jego radością. |
Są jak dzieci, prawda?
Poza nielicznymi wyjątkami [Richelieu, jeśli tu zaglądasz - to w tym miejscu i w tym zdaniu mowa o Tobie ] są gruboskórni, egoistyczni, bez empatii i wyobraźni, lubiący to co słodkie, dobre i smaczne.
Ale potrafiący być "przystanią", czasem dać poczucie bezpieczeństwa i nadać sens naszemu życiu.
I jak ich nie kochać?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-07-26, 07:35 ]
(Ja tego posta oczywiście nie widziałem ... )
|
DumSpiro-Spero
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2013-07-01, 12:28 Temat: Lidia Bieńkowska - komentarze |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | Może za dużo myślę i za dużo czytam ale ponieważ nie można pobrać wycinka
tego przerzutu do kręgosłupa to może to nie przerzut? |
Nikt nie rozpocząłby napromieniania gdyby nie było absolutnej pewności, że jest to przerzut.
W przypadku przerzutów do kręgosłupa pewność daje MRI (chyba to już gdzieś pisałam... zdaje się, że w wątku merytorycznym).
Lidia Bieńkowska napisał/a: | Wszystkie badania a było ich sporo nie dawały jasnego obrazu...
A może nie wszyscy mieli odwagę postawić diagnozę?
Czy na podstawie badań obrazowych tak trudno jest stwierdzić czy to nowotwór złośliwy? |
Zdaje się, że tylko jednemu panu było trudno się za to zabrać (tj. pogłębić diagnostykę by zobaczyć co to jest). To karygodne zaniedbanie i tyle.
Lidia Bieńkowska napisał/a: | I w środę konsultacja i rozmowa z onkologiem- radioterapeutą...co powie? Co zaleci? |
Na tę chwilę leczenie będzie zakończone. Być może docelowo. Ja bym zapytała radioterapeutę czy i kiedy ewentualnie wykonać kontrolne badanie obrazowe (i jakie badanie obrazowe).
Podejrzewam jednak, że tu możliwości leczenia onkologicznego będą już niestety wyczerpane.. |
|