1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz Krukenberga |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 41812
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-12, 22:28 Temat: Guz Krukenberga |
bodzia71 napisał/a: | nie rozumiem tylko jak mozna było stwierdzic, ze to rak zoładka z przerzutami i nie dawac mi za duzych szans, ze sytuacja jest nie ciekawa. Gdybym odpusciła, nie konsultowała, juz bym miała chemie, bez rozpoznania, w ciemno???? |
Nie byłoby w takim postępowaniu błędu.
Nowotwory o nieznanym puncie wyjścia leczy się chemioterapią.
W tym wypadku dość jest przesłanek by wdrożyć chemioterapię na rozsianego raka żołądka:- rozpoznanie guza przerzutowego histopatologicznie+immunohistochemicznie odpowiadającego zmianie wtórnej mającej źródło pierwotne w układzie pokarmowym;
- wynik badania obrazowego oraz endoskopowego wskazujące na umiejscowienie ogniska pierwotnego w żołądku.
Planowana laparoskopia ma na celu zapewne głównie potwierdzenie rozsiewu choroby w jamie otrzewnowej, choć opisy ostatnio wykonanych badań obrazowych brzmią dość jasno, łącznie ze zdecydowanie postawionymi wnioskami.
bodzia71 napisał/a: | Według opinii innego radiologa, który obejrzał obraz z TK, zmiany na otrzewnej nie sa złośliwe, to nie przerzuty!!! mam sobie otrzewna nie zawracać głowy. Zmiane na zoładku i powiekszone wezły chlonne przy zoładku potwierdził, ale wcale nie musza oznaczac nowotworu, moze to byc stan zapalny! i komu ja mam zaufac?????? |
W tym wypadku temu, kto się pod opisem badania podpisał a nie wyraził swą opinię słownie.
Przy takim wywiadzie chorobowym w/w opinia "słowna" - pomijając już jej formę - nie budzi większego zaufania.
Decyzje zapadły - oby nie były one jedynie przyczyną niepotrzebnej zwłoki w rozpoczęciu leczenia chemioterapią. Im większe zmiany tym gorzej będą reagowały na leczenie systemowe.
Jednak - medycyna nie matematyka. Skoro podjęto już taką decyzję - jestem z Tobą i również będę oczekiwać na wynik zabiegu.
pozdrawiam ciepło |
Temat: Guz Krukenberga |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 41812
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-01, 23:34 Temat: Guz Krukenberga |
Madzia70 napisał/a: | No i, oczywiście, w trybie pilnym onkolog. |
bodzia71,
w trybie pilnym należy rozpocząć chemioterapię.
Pamiętaj, że leczenie tego typu działa przede wszystkim na zmiany, których nie uznaje się za masywne.
Im więcej czasu minie - tym gorzej dla efektu wdrożonego leczenia systemowego.
pozdrawiam ciepło. |
|
|