1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Patomorfologia-badania histopatologiczne |
DorotaP
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 30271
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-01-24, 16:09 Temat: Patomorfologia-badania histopatologiczne |
Od dwóch dni czytam Wasze wypowiedzi i jestem pod wrażeniem wielkiej wiedzy na ten temat.
Ale....
biofanka, biofanka napisał/a: | Z jednej strony krzywdzący dla patologów a z drugiej wnoszący niepokój. Każdy kto nie ma wystarczającej wiedzy, po przeczytaniu zacznie się zastanawiać, czy aby moje znamię zostało we właściwy sposób zbadane jeśli nie zbadano go w całości nie uważasz? |
.... tak to prawda
pathol napisał:
ale myślę, ze nie nalezy oczekiwac od pacjentów znajomosci technicznych aspektów diagnostyki h-p.
.... i to też jest prawda
Ale, kiedy Ci fachowcy zawiodą, to często nasza dociekliwość może uratować nam (albo naszym chorym) życie.
Bo w przypadku mojego męża dwóch patologów oceniło guza jako rak kory nadnercza, a trzeci uważał , że jest to nowotwór typu ,, paraganglioma,,
I nie spotkaliśmy nikogo, kto by nam wytłumaczył dlaczego tak było i czy był tu błąd człowieka. |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-01-19, 19:26 Temat: Patomorfologia-badania histopatologiczne |
Cytat: | w razie trudności związanych z postawieniem diagnozy, konsultowane w innych ośrodkach, ale nie pacjent ma o to zabiegać, lecz patomorfolodzy?
_________________ |
U nas to jest tak, że to onkolodzy zawsze sprawdzają próbki jeszcze raz, jeżeli nie było to robione w ich placówce. Jeżeli przyjedziesz do Warszawy na konsultacje to musisz tutaj przywieść te preparaty i to u każdego jest jeszcze raz sprawdzane. Aby odebrać preparaty z pracowni musisz mieć skierowanie ( czy jakieś tam pismo) od onkologa.
A lekarze ( nawet w gab. prywatnych) sprawdzają przez kogo to jest robione. |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-01-19, 16:22 Temat: Patomorfologia-badania histopatologiczne |
annew32 napisał/a: | Co z mężem? |
Ma się dobrze. Nie ma żadnego leczenia. ( ale maż to trudny przypadek - leczy się onkologicznie już 8 lat)
annew32 napisał/a: | Dorota, czy składaliście skargę? |
Nie, ja myślę, że onkologia jest jeszcze nie do końca zbadana i przypadki rzadkie jeszcze wiele lat muszą poczekać na pełną diagnozę.
Jeden onkolog powiedział mam, że taki ,,przypadek,, to 2-3..... w Europie. |
DorotaP
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-01-19, 15:43 Temat: Patomorfologia-badania histopatologiczne |
annew32 napisał/a: | Konkluzja, jaka mi się nasuwa: badania są wykonywane rutynowo, niedokładnie. |
Nasza historia jest jeszcze bardziej mrożąca krew w żyłach.
Pierwsze bad. hist-pad - wyrok rak.....(jeden z najzłośliwszych)
Drugie bad. potwierdzające bad. ale nie w 100% (może to być rak...)
Chemia docelowa 7 miesięcy, a mój mąż usychał jak roślina.
Najlepszy specjalista w Polsce od tego raka... zastanawiał się, dlaczego tak reaguje pacjent (objawy nietypowe, a skutki uboczne coraz większe).
Kolejne naciski z naszej strony i kolejne bad. hist-pad przez patologa znalezionego przez naszą profesor. I....... telefon :odstawić chemię bo to nie ten typ raka.....
Nawet nie byłam zła na pierwszych patologów, cieszyłam się, że mamy zmianę o mniejszej złośliwości....
A historia nie dzieje się w powiatowym szpitaliku, lecz w trzych największych placówkach onkologicznych w Warszawie. A drogie barwienia były wyk. zaa każdym razem.
I jeszcze ciekawostka : nasza pani profesor współpracowała z amerykańską kliniką i wcześniej wysyłała te próbki do badań do Kanady, ale teraz po tych zamachach, na lotniskach przesyłki są tak prześwietlane, że póż niej nie nadają się do powtórnych badań.
Dlatego części ciała mojego męża nie mogły lecieć do Ameryki |
|
|