1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: moja mama....
Bblondi

Odpowiedzi: 69
Wyświetleń: 24514

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-29, 12:12   Temat: moja mama....
Ania, sercem jestem z Tobą i z Mamą. Bądź dzielna - siły życzę /aga
Bblondi

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-15, 18:34   Temat: moja mama....
Zasiłek pielęgnacyjny wypłacany jest właśnie przez MOPS ale trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności (można ubiegać się także do celów pozarentowych!). tak wiem zaraz moderator mnie usunie :-) ale chciałam pomóc Gizeli sama wiem, że opieka nad chorą wymaga wiele czasu więc chciałam na skróty /aga

Moderator nie usunie, ale po to jest podział na wątki merytoryczne w określonych działach oraz wątki dotyczące pomocy społecznej, zasiłków etc. aby właśnie ułatwić wszystkim szybkie znalezienie informacji. Stąd byłoby miło, gdybyśmy się wszyscy do ów podziału stosowali :) / Administrator
Bblondi

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-15, 14:43   Temat: moja mama....
Moja mama na napuchnięte nogi dostawała leki moczopędne - może zapytaj lekarza? tylko te leki obniżają też ciśnienie. Jeśli chodzi natomiast o kwestię pieniążków to mama musiała by mieć stwierdzoną grupę inwalidzką (chyba to się teraz inaczej nazywa - pełna niezdolność do pracy czy coś takiego) - wiem, że można wówczas otrzymać zasiłek pielęgnacyjny i to bez żadnej łaski.

"Zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji.
Zasiłek przysługuje niezależnie od wysokości dochodu w rodzinie. Zasiłek ten przysługuje nawet, jeżeli nie przysługuje na dziecko zasiłek rodzinny.

Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje:
● niepełnosprawnemu dziecku, ( dzieci w wieku do lat 16. na podstawie orzeczenie o niepełnosprawności bez orzekania o jej stopniu)
osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
● osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia.
● osobie, która ukończyła 75 lat.

Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje w wysokości wynosi 153 zł miesięcznie."
źrodło: http://bip.gops.katywrocl...y/menu/30.dhtml

Jeśli przeklejasz fragment z innej strony, ujmij cytat w cudzysłów i podaj źródło z jakiego korzystasz - to w końcu czyjaś własność.

trochę biurokracji trzeba niestety przejść - musisz zacząć od wypełnienia dokumentów o niepełnosprawności.

/pozdrów mamusię /aga

Wątek dotyczący zasiłków, pomocy społecznej etc. znajduje się tutaj: Porady rentowo - zasiłkowe - tam również warto poszukać cennych informacji.
Bblondi

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-04-13, 21:20   Temat: moja mama....
Ania co u Was?/aga
Bblondi

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-26, 21:44   Temat: moja mama....
gizela - jeśli mogę w czymś pomóc... mam trochę leków po mamie wciąż nie mogę się z tym pozbierać - może coś by wam się przydało? mama brała plastry przeciwbólowe - mam tez inne - daj znać na pw jak coś /aga

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron