Autor |
Wiadomość |
Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
Anelia
Odpowiedzi: 269
Wyświetleń: 61492
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-08, 18:09 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
Bardzo mi przykro
|
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-03, 11:12 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
Johanka napisał/a: | Problem z chodzeniem, to początek końca. |
Przykro mi ale i u Nas problem z chodzeniem to był początek końca
Dużo sił Wam życzę, bo to jest Wam teraz potrzebne ! |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-02, 23:31 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
macias napisał/a: | Zastanawialismy się z mama czy od jutro nie starać się go trochę rozruszać ( oczywiście w miare rozsąduku ) czyli przejść się z nim kilka razy dziennie po mieszkania? co o tym sądzicie? |
Nic na siłę. Myślę, że najlepiej będzie jak to pytanie skierujesz do taty, ponieważ tylko on wie na ile może sobie pozwolić i w jakiej sytuacji/pozycji czuje się najlepiej. Jeżeli chodzenie sprawia mu trudności to nie męczcie niepotrzebnie taty .
macias napisał/a: | jak było u Was? |
U Nas było właśnie tak, że ja często pytałam tatę, czy może pomóc mu usiąść, wstać itp
Czasami tata sam (kiedy już zupełnie NIE mógł chodzić/utrzymać się na nogach i dużo leżał) prosił mnie abym pomogła mu wstać z łóżka, bo chciałby usiąść na fotelu bliżej okna, "popatrzeć na świat" (jak to mówił) . |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-30, 19:35 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
Cytat: | chciałbym wiedzieć ile jeszcze nam zostało mimo iż wiem że nikt nie jest w stanie tego kreślić :( |
Myślę, że sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie. Nikt nie jest w stanie tego określić. U każdego chorego mimo iż objawy są podobne to czas się różni.
macias napisał/a: | a ile przed śmiercią zaczęło się to krztuszenie, |
Dokładnie nie powiem ale u Nas było to coś około tygodnia (10dni?) przed śmiercią.
macias napisał/a: | ile u Was trwał okres kiedy chory nie mógł już wstać z łóżka? |
Ten okres u NAS trwał około 2 tygodnie. Tzn pomagałam tacie usiąść na wózek kiedy był w szpitalu aby na chwilkę zjechać na dwór. Pomagałam na chwileczkę usiąść na łóżku. W domu pomagałam usiąść na fotel, bliżej okna-tato chciał popatrzeć na świat W tym czasie, tych 2 tyg tato zupełnie nie mógł sam się podnieść. |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-30, 18:55 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
evita2 napisał/a: | Pamiętam jednak jak sama odchodziłam od zmysłów, kiedy mama przestawała jeść i pić i kiedy nie wiedziałam co robić.
U nas rzeczywiście tak było, że mama zaczęła stopniowo krztusić się wszystkim na krótko przed śmiercią. |
U Nas również tak było
macias, Pozdrawiam. |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-22, 12:09 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
ela1 napisał/a: | Nowotwór może naciekać na nerw krtaniowy wsteczny i stąd ta chrypka. |
Dokładnie ! U Nas tak było ! |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-18, 18:22 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
macias, mój tata też miał ZŻGG Był CZASAMI (najbardziej rano) opuchnięty na twarzy i szyji.
Pamiętam, że pierwsze opuchnięcie pojawiło się przed zdiagnozowaniem choroby. W trakcie diagnozowania. Tata był jeszcze pod opieką torakochirurga. Zadzwoniłam do lekarza z pytaniem co robić, bo opuchnięcie jest coraz większe ? Powiedział, że albo dzwonić na pogotowie albo po prostu tam pojechać i podadzą sterydy ? Tata nie chciał jeszcze jechać a po kilku dniach opuchnięcie samo zmalało.
I nawet pózniej kiedy tato miał chemię opuchnięcie pojawiało się. Także Nam chemia czy radioterapia w tym przypadku nie bardzo pomogła. |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-24, 11:07 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
macias, myślę, że jeżeli bardzo chcesz to o końcu możesz sobie poczytać w dziale np. w opieka paliatywna.
Trzymajcie się. Dużo siły.
[ Dodano: 2011-11-24, 11:09 ]
albo też w dziale psychoonkologii jest również czasami poruszany ten temat |
Anelia
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-23, 22:55 Temat: przerzuty do mózgu w dpr |
macias, dużo siły dla taty i dla Was (Ciebie, mamci...).
Pamiętaj, że czasami po burzy świeci słońce ...oby i Wam zaświeciło !
Pozdrawiam. |
|