Witam wszystkich. Moj tata w tym tygodniu otrzymal 2 serie chemioterapii w 2 linii.Niestety nie mam pojecia co to za lek i czy dawki sa duze,male a moze normalne. Wiem tylko, ze kolor tej chemii jest czerwony i jest bardzo mocna. A "fachowa" nazwa to: Seria CHTH wg. schematu CAV w dawkach: CTX-1300mg, DOX-65mg, VCR-2mg. Moze ktos mi potrafi to wyjasnic?
To są trzy leki: cyklofosfamid, doksorubicyna oraz etopozyd. Dawki oblicza się na podstawie wcześniej wyliczonego wskaźnika powierzchni ciała, więc nie możliwe jest określenie czy są one jakoś szczególnie duże, w co jednak wątpie. Protokół mówi swoje i lekarze tego się trzymają. Zalecam też wstrzymanie się z określeniem bardzo mocna, czy bardzo słaba. Każda chemioterapia ma niekorzystny wpływ na organizm jednak dawki są zwykle takie same. Można ograniczać ilość poszczególnych leków w złym stanie pacjenta, ale są to sytuacje rzadkie. Potocznie o mocnej chemioterapii możemy mówić wtedy, gdy jest ona mieloablacyjna a takiej w chemioterapii raka płuca się nie stosuje.
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Naturalnie, gdzieś tam mi się CAE musiał przewidzieć. Mea culpa. Proszę, aby ktoś życzliwy wyedytował, żeby takiego babola nie zostawiać i w błąd nie wprowadzać! Wprawne oko przede wszystkim!
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum