witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc .Moje wyniki (mężczyzna 40l ) TK rozsiane guzki w płucach płuco lewe :w szczycie dwa guzki 4mm,na granicy segm 8/9 guzek 5mm .W płucu prawym 7mm w segm 3 podopłucnowo ,7 mm na granicy segm 6/10,7mm w seg 6 i 5mm w seg 9 i 10.Węzły chłonne wnęk i śródpiersia nie powiększone .W RTG klatki obustronnie odwnękowo skąpe cienie pasmowate.Cienie wnęk prawidłowej szerokości.Przepona i serce w granicach normy
Z jakiego powodu byłeś skierowany na TK klatki? Czy odczuwasz jakieś dolegliwości typu kaszel, osłabienie, spadek masy ciała?
Czy lekarz kierujący na TK widział już wynik i jakie zalecił dalsze postępowanie?
witam skierowany na KT byłem ponieważ na RTG wyszły zmiany podobno jak mówił lekarz charakterystyczne dla sarkoidozy byłem nawet na oddziale chorób płuc ale niestety nie przebrnąłem przez bronchoskopię i zaniechano dalszych procedur jak napisano w wypisie.Niestety nie dowiedziałem się co mi może dolegać,czuję osłabienie ,nadmiernie się pocę przy nawet najmniejszym wysiłku,a w ostatnim czasie odczuwam jakby bóle kłucie w klatce piersiowej.Zaobserwowałem też spadek masy ciała i brak apetytu nie odchudzam sie a od lipca ubyło 10 kg .W szpitalu nie mam czego szukać bo jak byłem teraz z ponownym skierowaniem to na wstępie zażądali podpisania zgody na bronchoskopię i koło się zamyka.Nie wiem co teraz mam robić ,czy są jakieś możliwości diagnozowania oprócz bronchoskopii ,nie wiem gdzie teraz mam się udać po pomoc bo jestem ze Szczecina a szpital w Zdunowie jest jedyny w tym regionie
Witaj ! Jestem ze Szczecina.Masz rację, w Szczecinie Zdunowie jest jedyny szpital, zajmujący się chorobami płuc w regionie.Są tam dwa oddziały pulmonologiczne.Polecam Ci konsultacje u świetnego lekarza ordynatora tamtego oddziału dr Grzegorza Zioło.Przyjmuje on w Przychodni na Powstańców Wielkopolskich.Jest to placówka niepubliczna,ale kilku pacjentów przyjmuje w ramach umowy z NFZ. Mój tata jest po operacji wycięcia płuc i chodzi do niego na kontrolę, bardzo go sobie chwali.
A co do bronchoskopii to na pewno nie jest to przyjemne badanie,ale jak mus to mus! Dają radę pacjenci 30 lat starsi od Ciebie i czasem z jednym płucem.Powodzenia.
Obawiam się, że bez bronchofiberoskopii może być ciężko - nie dość, że można pobrać wycinek guzka do badania histpat, to również wykonać BAL (płukanie oskrzelowo - płucne). Niewątpliwie pomoże to choćby w wykluczeniu ewent. nowotworu lub wspomnianej sarkoidozy.
Bronchoskopię można wykonać np. przez nos- pytałeś o to w swoim szpitalu? Czemu w ogóle nie udało się wykonać tego badania do tej pory?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum