Przede wszystkim witam wszystkich.
Zarejstrowałam się na tym forum, ponieważ szukam informacji nt diagnozy, którą dostał mój znajomy.epithelioides pulmonis
Poinformowano go tylko tyle, że "taka jednostkę chorobową mają tylko 4 osoby w Polsce". Nie wiem czy kolega czegos nie przekręcił, jednak gdy wrzuciłam w google wynik, to faktycznie nie ma stuprocentowego trafienia. Czyżby to takie rzadkie było? No i przede wszystkim co to oznacza. Wszystkie wyniki wyszukiwania "kręcą się" koło mięsaka i czerniak :(
Czy ktoś z tego forum pomoże nam zrozumieć co to za choroba i jakie są rokowania?
To nie choroba, przynajmniej w takim zapisie. Nazwa jest po prostu niekompletna - epithelioides to w wolnym tłumaczniue epitelioidalny/nabłonkowy, pumonis - płuca. A więc ten zapis, który umieściłaś to nic innego jak [...] nabłonkowy płuca. Co nabłonkowe? Tego nawet nie sposób się domyślić. Dopytaj i daj znać.
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum