U mojego 10 letniego syna wykryto
"w przeprowadzonym badaniu tomgraficznym w środpiersiu przednim i dolnej części szyi uwidoczniono przetrwała grasicę.
Obraz USG narządów jamy brzusznej w normie".
Bylismy tez na konsultacji w Rabce i Pan doktor chce koniecznie wycinać.
Moje pytanie czy jesli dziecko prawidłowo się rozwija to poddawać go tak cięzkiej opreacji (rozciecie mostka i wycięcie grasicy) czy też mozna poczekać?
Jestem w tym temacie zielony
wiesz mój kuzyn miał wycinaną grasicę w wieku 21lat bo dopiero wykryli ją, ale to że ona sama ,,nie zanikła,, poczyniło trochę szkód w jego ciele. jeżeli lekarz chce wyciąć ja bym nie czekała i się zgodziła.
wiesz zawsze możesz podjąć się innej konsultacji i wtedy jak już na niej będziesz zapytaj się o wszystko
najlepiej wypisz pytania na kartce - lekarz Ci wszystko wyjaśni , nie bój się pytać
Jeszcze Opis tomografii "Płuca bez zmian ogniskowych w prawidłowym rysunku naczyniowym. w środpiersiu przednim i dolnej części szui widoczna jest geasica o jednorodnej strukturzw, lewy róg siegający dolnego brzegu tarczycy, bez cech ucisku i modelowania sasiednich struktur. Wezły chłonne śródpiersia oraz obu wnęk niepowiększone. serce w ielkoscią w granicach normy"
jestem laikiem ale na moje oko wszystko w porządku oprócz tej grasicy co powinna sama ,,zniknąć,, w normalny sposób z biegiem lat. chyba trzeba jej pomóc się ewakułować
trzymaj się mocno i pozdrów synka
Tylko ja mam nobawy przed operacja tak moco inwazyjna i chciałabym aby ktoś kto miał ją wykonywaną sie wypowiedział bo wiem, ze są teraz metody wideoskopowe (chyba tak to się pisze) , a wiadomo że obawa zawsze jest.
Przepraszam, że może odbiegnę od głównego wątku. Mam lat 37 oraz przetrwałą grasicę. Mówią mnie, że to nic groźnego i nic się z tym nie robi. Dlaczego trzeba wycinać przetrwałą grasicę?
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Leczy się poradni alergologicznej i miał robiona spirometrię która słabo wypadła i Pan doktor postanowił sprawdzić czy nie ma w układzie oddechowym jakiś przeszkód, zrobiono USG i wykryto "w śodpiersiu górnym nietypowa, niejednorodna masa bez lacznosci z gruczołem tarczycowym w ocenie USG", następnie tomograf, wizyta w Rabce i szok, że trzeba "robic otwartą biopsje". Dla mnie i żony to szok nikt z lekarzy wcześniejszych nie mówił o wycinaniu, czytam w internecie że ludzie z tym żyją, a niektórzy wogóle o tym nie wiedzą, stad moje pojawienie sie na tym forum i prośba o porady lub wyjasnienie niejasnosci
Tzn. lekarze chcą na razie wykonać biopsję czy już usuwać grasicę?
Tymektomię (usunięcie grasicy) można wykonać wideotorakoskopowo, co jest oczywiście zabiegiem mniej inwazyjnym niż typowa tymektomia przez sternotomię (rozcięcie mostka) z dodatkowym cięciem szyjnym.
Jednak czasem nie jest to możliwe do wykonania, ponieważ tymektomia wideotorakoskopowa siłą rzeczy nieco utrudnia dobry dostęp do resekowanych tkanek i narządów, co u dziecka - z racji jego mniejszych wymiarów - może być tym bardziej istotne w przebiegu operacji. Przy tymektomii wideotorakoskopowej również zachodzi czasem konieczność wykonania cięcia szyjnego.
Zacytuje "właściwe rozpoznanie jest możliwe w trakcie otwartej biopsji do której chłpoca zakwalifikowano" podczas rozowy z lekarzem wynikało, że wytną ją też przy okazji. A dopiero badanie histopatoligiczne dalej
[ Dodano: 2012-06-05, 12:55 ]
Dziecko nie ma żadnych objawów, normalnie funkcjonuje, cjodzi do szkoły, gramy w piłkę, jeździ na rowerze, może tylko troche mocno się poci w trakcie wysiłu fizycznego, pierweszym takim innym objawem który nas zaniepokoił był i jest w trakcie przeziebienia "tchawiczno-krtaniowy kaszel" który po przeziebieniu ustępował
[ Dodano: 2012-06-06, 10:32 ]
Może ktoś zna jakiegoś doktora który mogłby zobaczyć i skonsultować ten przypadek, czytam iinformacje i głupieje, piszą że grasica zanika dopiero w okresie dojrzewania, a u niego chcą juz wycinać. Naprawdę trudno podjąć decyzje czy zgodzić się na operacje syna czy czekać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum