Witam. Potrzebuje porady, bo jestem trochę mocno przerażona :(
Jakiś czas temu na swoim lewym oku odkryłam duuuuuże, ciemne przebarwienia gałki ocznej.
Po wizycie u okulisty dostałam pilne skierowanie do Gdańska gdzie miałam mieć zrobione badania: USG oka i angiografie fluoresceinową. Niestety z Gdańska odesłali mnie tak naprawdę z kwitkiem i kazali mi przyjechać kilka dni później, więc postanowiłam badania zrobić sobie prywatnie.
Oto moje pierwsze wyniki badań:
OL: W kwadracie nosowym dolnym widoczna zmiana barwnikowa o średnicy około 4DD.
W AFL zmiana barwnikowa blokuje fluoresencję we wszystkich fazach, widoczne naczynia naczyniówki. W centrum zmiany miernie nasilona hyprefluoresencja o charakterze przecieku.
Wnioski: Obraz kliniczny przemawia za wrodzonym przerostem nabłonka barwnikowego siatkówki oka lewego - CHRPE. Wskazane jednak różnicowanie TU z naczyniówki.
Wyniki USG oka: Wzmocnienie echa w tylnej ścianie w rzucie n. II (druzy głębokie), poza tym echogram bz.
Z takimi wynikami pojechałam kolejny raz do Gdańska, gdzie po zbadaniu mojego oka dostałam skierowanie do Poradni Onkologii Okulistycznej w Poznaniu albo w Krakowie.
Wyniki z Gdańska:
OL: [...] Plamka z refleksem, poniżej plamki duży, płaski, okrągły obszar wysycony barwnikiem, nieco nieregularnie, z obszarami zaników śr. ok. 5DD.
Bardzo się martwię, lekarze wspominali coś o czerniaku, ale żaden z nich nie postawił mi jeszcze żadnej diagnozy :( Czy miał ktoś podobne objawy? Chciałabym wiedzieć, czy to coś poważnego. Wizytę mam dopiero za miesiąc, do tego czasu wykończę się psychicznie chyba.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam