Witam. Moja mama od kilku miesięcy boryka się z małym guzkiem na szyji na jednym z węzłów chłonnych. Robiła badania krwi, robiła również dwa razy usg i lekarze jednoznacznie twierdzili, że to zwykły naczyniak więc zgłosiła się na chirurga naczyniowego w celu usunięcia guza. Lekarz od razu stwierdził, że jest to guz onkologiczny pobrał biopsje i dzisiaj odebrał mama taki wynik:
"W BAC pod kontrolą USG zmiany lewego nadobojcza uzyskano bardzo skąpy materiał (natychmiast po wkłuciu się igły w nsadce ukazuje się krew. W rozmazach obecne pojedwyńcze komórki o cechach atypii. Obraz cytologiczny nie jest jednoznaczne, konieczne pilne usunięcie zmiany do badania HP."
Każdy rak jest złośliwy.
Guzy, nacieki itp. to nowotwory <od nowy+twór>. Nowotwory dzielimy na złośliwe i łagodne.
Raki są nowotworami złośliwymi. Inne nowotwory złośliwe to np. chłoniaki, białaczki, czerniaki.
Nie napiszemy nic więcej niż jest w wyniku biopsji:
siwydym napisał/a:
Obraz cytologiczny nie jest jednoznaczne, konieczne pilne usunięcie zmiany do badania HP.
Komórki atypowe - odbiegające od 'normalnych' - nie zawsze oznaczają nowotwór złośliwy.
Jednak tak jest napisane w wyniku biopsji: konieczne jest pilne usunięcie zmiany do zbadania HP (histopatologicznego), <czyli zdiagnozowania co to jest za zmiana>.
Pozdrawiam serdecznie i witam na forum
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Dziękuje za odpowiedź.Chodzi mi właśnie o to co dokładnie tam pisze - jak to czytać? Czy jest to już rak, nowotwór czy chłoniak czy coś innego czy może jeszcze nic nie wiadomo a lekarz po prostu dmucha na zimne? Nie wiem co mam o tym myśleć. To jest bardzo poważne czy może się okazać, że po wycięciu tego będzie wszystko okej? Napiszcie mi proszę coś pozytywnego bo jestem załamany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum