1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 32
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Jak wybrać placówkę w której chcemy się leczyć oraz lekarza?
Anula

Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 54466

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2015-06-29, 21:44   Temat: Jak wybrać placówkę w której chcemy się leczyć oraz lekarza?
Witam,
w 2003 roku miałam operację - obustronny rak nerek. Nie było przerzutów. W I.O w Gliwicach miałam corocznie wyznaczane terminy na wizyty i odpowiednie badania profilaktyczne.
Podczas ostatniej zrobiono mi tylko rtg. płuc, usg zalecono zrobić w miejscu zamieszkania ( u dr. rodzinnej). Wyniki w normie, więc onkolog powiedział, że skoro jestem zdrowa(sic!), to już się pożegnamy. Mam być teraz pod kontrolą miejscowego ośrodka, a w razie "niepokojących objawów" hahaha! zgłosić się do najbliższej poradni onkologicznej.
Po prostu mnie wywalili!
Podobno tak przewiduje Pakiet Onkologiczny. Czy to prawda?
Wszyscy mówią o tym, jak ważna jest profilaktyka, a robią coś zupełnie innego!
  Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Anula

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6913

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-07-04, 11:08   Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Kamień nam z serca spadł, choć czujemy wściekłość!
Okazało się, że w innym laboratorium wyniki w normie!
Powtórzymy jeszcze raz, ale to nie możliwe, żeby z dnia na dzień płytki z 40 tyś podskoczyły znów do normy. Teraz jest 230tyś.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Zdrówka życzę.
  Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Anula

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6913

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-07-02, 20:05   Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Greg, ginekolog nie wie, bo my wiemy o tych złych wynikach dopiero od kilku godzin. Za 3 dni prywatna wizyta u hematologa, a jutro jeszcze raz morfologia z rozmazem ręcznym w innym laboratorium. Dzięki.
  Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Anula

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6913

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-07-02, 18:57   Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Dziękuję, Dziubas.
Nie chorowała ostatnio i oprócz zmęczenia i senności, nie ma innych objawów. Szukaliśmy - nie ma siniaków, krwawień. Córcia była ostatnio w wielkim stresie, bo ja byłam w szpitalu na operacji - bleee, ale już chyba wszystko ok. Wizyta u ginekologa za 2 tyg., ale jak dr. hematolog powie, że prędzej, to nie ma problemu.
Bardzo się wszyscy denerwujemy, żeby nic złego nie spotkało jej i naszej wnusi.
Czy może jeszcze ktoś się wypowiedzieć, jakie zrobić jeszcze badania przed wizyta? Córa powtarza jutro morfologię.
  Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Anula

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6913

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2013-07-02, 17:02   Temat: Ciężka małopłytkowość w ciąży
Proszę o pomoc.
Moja córka jest w 5 m-cu ciąży. Dziś odebrała wyniki morfologii krwi i same anomalia:
WBC 13.1 norma 4.10 - 10.90 mm3
MID 0.5 0.10 - 1.80 K/ul
GRAN 9.9 2.00 - 7.80 K/ul
RBC 4.14 4.20 - 6.30 mm3
HGB 11.8 12.0 - 18.0 g/dl
HCT 36.4 37.0 - 51.0 %
MCV 88.0 80.0 - 97.0 fL
MCH 28.5 26.0 - 32.0 pg
MCHC 32.4 31.0 - 36.0 g/dl
RDW 13.9 11.50 - 14.50 %
PLT 40 140.00 - 440.00 tysięcy !!!
MPV 13.2 99.80 fL
LYM% 20.1 18.0 - 57.0 %
MID% 4.1 0.10 - 24.00 %
GRAN% 75.8 37.0 - 77.0 %
Poprzednie wyniki były w normie, także te z przed ciąży. Czasami, od kilkunastu lat, leciutko były przekroczone normy WBC. Córka jest od miesiąca bardzo zmęczona, senna, ma niskie ciśnienie i podwyższony puls (ok.100) . Co miesięczne wizyty u ginekologa uspakajają, że wszystko w porządku i tu nagle?!
To jej pierwsza ciąża, ma 33 lata.
Wizyta u hematologa umówiona za 3 dni. Jutro powtórzy badanie krwi. Jakie jeszcze badania powinna zrobić, oprócz morfologii z rozmazem? Fajnie by było, gdyby na wizytę poszła z większą ilością wyników.
Proszę o pomoc i jakieś rady.
A tak w ogóle, co mogło spowodować takie złe wyniki i taką bardzo niską małopłytkowość?
Dziękuję i mam nadzieję na pomoc w rozwikłaniu problemu.
  Temat: Rak nerki z przerzutami do płuc, przedłużenie życia
Anula

Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 29770

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-01-26, 17:30   Temat: Rak nerki z przerzutami do płuc, przedłużenie życia
(*)
  Temat: Rak nerki jasnokomórkowy z przerzutami do płuc
Anula

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 17932

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-01-26, 17:17   Temat: Rak nerki jasnokomórkowy z przerzutami do płuc
( * )
::rose::
  Temat: życzenia Noworoczne
Anula

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 10933

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2013-01-03, 18:58   Temat: życzenia Noworoczne
Zdrowia, szczęścia, miłości, pomyślności ! :)
  Temat: KOLONOSKOPIA W GLIWICACH
Anula

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4744

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2013-01-03, 18:50   Temat: KOLONOSKOPIA W GLIWICACH
Nie wiem, czy to pytanie jest jeszcze aktualne, ale może odpowiedź przyda się jeszcze komuś.
Kolonoskopia w C.O. w Gliwicach wykonywana jest bez znieczulenia. Jeżeli jednak na skierowaniu lekarz dopisze i uzasadni znieczulenie, to anestezjolog robi sadację 2 razy w tygodniu, po uprzednim uzgodnieniu terminu. Czeka się trochę dłużej na termin.
Ja, 2 godz. przed badaniem zażyłam ketonal + no-spę i nie bolało nic! To jednak, podobno, sprawa indywidualna. Gorsze było dla mnie czyszczenie fortransem. Oj, dało mi w d..., dosłownie!
  Temat: Jermal - komentarze
Anula

Odpowiedzi: 78
Wyświetleń: 14803

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2012-10-06, 18:36   Temat: Jermal - komentarze
żal, że się nie udało...

(*) (*) (*)
  Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
Anula

Odpowiedzi: 447
Wyświetleń: 120205

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2012-04-06, 18:23   Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
WESOŁYCH ŚWIĄT !
  Temat: Polecamy książki
Anula

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 37513

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-03-31, 17:38   Temat: Polecamy książki
Ciekawe, godne polecenia:
Wally Lamb - "To wiem na pewno"
Stieg Larsson - "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet"
- "Dziewczyna, która igrała z ogniem"
- "Zamek z piasku, który runął"
czyli tzw. Millenium
Fajnie się też czyta książki Johna Irvinga, Joy Fielding, Roberta Ludluma, Nicolasa Evansa, Fanny Flag...
Jeżeli komuś się podobała Katedra w Barcelonie, to niech sięgnie po "Filary Ziemi" - Follett Ken.
  Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
Anula

Odpowiedzi: 447
Wyświetleń: 120205

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-12-24, 19:20   Temat: ŻYCZENIA ŚWIATECZNE
Spokojnych, udanych Świąt, a w Nowym Roku zdrowia, szczęścia, pomyślności!
  Temat: Urodziny DSS
Anula

Odpowiedzi: 170
Wyświetleń: 45889

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-12-07, 18:50   Temat: Urodziny DSS
Uuuuu lala.....tyle tu miłych słów....
Ja też Ci życzę wszystkiego najlepszego!
Sto lat w zdrowie, szczęściu i radości!
  Temat: Rak nerki chromofobowy
Anula

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 11851

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2010-12-07, 18:44   Temat: Rak nerki chromofobowy
Betka - i co powiedział urolog?
Też jestem po raku nerek (obustronnym). Od operacji minęło 7 lat i narazie nic złego się nie dzieje. Tak jak Ty jestem pod kontrolą I.O. w Gliwicach -a właściwie nie jestem, bo dostać skierowanie na jakiekolwiek badanie kontrolne ( oprócz rtg. płuc raz w roku i ewentualnie usg) to cud! Większość badań robię prywatnie i już mam serdecznie dosyć naszej służby zdrowia! Najchętniej bym w ogóle zrezygnowała z chodzenia do lekarzy, ale po jakimś czasie strach nie daje spać, zwłaszcza gdy coś, gdzieś boli.....
 
Strona 1 z 3
Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group