1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czerniak Breslow 5 mm, Clark IV
Autor Wiadomość
karolinax 



Dołączyła: 22 Sty 2013
Posty: 579
Skąd: Warszawa
Pomogła: 47 razy

 #61  Wysłany: 2014-02-19, 12:47  


Witaj Anutka. Na początku napisze, że na czerniakach w ogóle się nie znam, za to o tarczycy dużo wiem. Moim zdaniem powinnaś zrobić te badania o których piszesz powyżej. Na dodatek trzeba zrobić biopsję cienkoigłową tego guzka. Skierowanie na BAC dostaniesz od endokrynologa. Proponuję Ci pójście prywatnie do endokrynologa. Czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa z NFZ faktycznie jest masakrycznie długie, coś o tym wiem.
Pozdrawiam i życzę zdrówka.
_________________
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #62  Wysłany: 2014-02-19, 13:42  


Karolinax, bardzo dziękuję za szybki odzew :)
Właśnie wróciłam z laboratorium, tam panie doradziły mi, żeby najpierw zrobić TSH a w razie nieprawidłowego wyniku jutro dorobią resztę badań tarczycowych z tej samej krwi. Może ja się powinnam przenieść o pięterko wyżej na naszym forum? :(

[ Dodano: 2014-02-19, 15:56 ]
Mam wyniki badań:
cała morfologia w normie, w tym OB 8 (norma 1-12)
biochemia: LDH 119,6 IU/L (norma 135 - 214); CRP 0,21 mg/l (norma 0,00 - 5,00)
immunologia: TSH 3,310 ul/Uml (norma 0,400 - 4,000)

Zaniżone LDH nie jest chyba powodem do zmartwienia?
 
mam46 


Dołączyła: 17 Mar 2013
Posty: 15
Pomogła: 5 razy

 #63  Wysłany: 2014-02-19, 20:08  


Witaj. Zaniżone LDH nie jest powodem do zmartwienia. Ja też miałam poniżej normy i pytając o to Dr. Rutkowskiego , powiedział że tak może być.
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #64  Wysłany: 2014-02-19, 20:22  


Super! Dziękuję! :) :) :)
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #65  Wysłany: 2014-02-25, 12:39  


Dziś mija rok od usunięcia ,,dziada" a ja żyję! Tatatadam! ;) I wcale się już na tamten świat nie wybieram :)

Badam się oczywiście regularnie. Miałam m.in. badanie videodarmatoskopem, które wszystkim polecam. Badanie to wykryło 5 podejrzanych, którzy byli asymetryczni / kolorowi / rozlani / wielcy. Do wyboru do koloru. Z trzech mam już hist.-paty z wynikiem: znamiona złożone, usunięte w całości. Nic więcej. Niewiele mi to mówi. Złożone z czego? ;) Wyników z dwóch jeszcze nie mam gdyż usunęłam je wczoraj ale czuję, że będzie o.k.

O węzełkach i tarczycy już pisałam. Mam nawet nowy wątek tarczycowy, bo doszłam do wniosku, że głupio pisać o tarczycy w nowotworach skóry.



P.S. A za oknem wiosna!
 
marjanna 


Dołączyła: 15 Paź 2010
Posty: 354
Skąd: Warszawa
Pomogła: 74 razy

 #66  Wysłany: 2014-02-25, 13:11  


Kochana!

należałoby uczcić taką rocznicę!!! |happy|
najlepiej lambką czerwonego wina.

buźka
Marjanna
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #67  Wysłany: 2014-02-25, 13:23  


Ooo, bardzo chętnie lecz jestem świeżo pocięta więc może lepiej soczkiem owocowym - smacznym i zdrowym? :)
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #68  Wysłany: 2014-03-07, 15:26  Limfadenektomia?


Witajcie
Mam pytanie: czy 1 powiększony węzeł chłonny (konkretnie długości 9,6 mm z zachowaną zatoką tłuszczową) wykryty podczas badania USG może być wskazaniem do limfadenektomii pachowej? Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją???
 
DumSpiro-Spero 
Administrator



Dołączyła: 19 Sty 2009
Posty: 7455
Pomogła: 3498 razy


 #69  Wysłany: 2014-03-07, 16:11  


anutka napisał/a:
czy 1 powiększony węzeł chłonny (konkretnie długości 9,6 mm z zachowaną zatoką tłuszczową) wykryty podczas badania USG może być wskazaniem do limfadenektomii pachowej?

Nie jest wskazaniem do limfadenektomii (!).
Nawet do biopsji cienkoigłowej, a to w wypadku podejrzanego węzła jest standard postępowania (a nie limfadenektomia).
W tym wypadku jest to raczej węzeł odczynowy - do obserwacji (USG). Gdyby za 1,5-2 miesiące okazało się, że rośnie i/lub morfologicznie nabiera cech podejrzanych będzie można rozważyć wykonanie biopsji.
_________________
pozdrawiam, DSS.
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #70  Wysłany: 2014-03-07, 18:55  


DDS, z całego serca dziękuję za dobrą wiadomość...

Taką sugestię usłyszałam od lekarza :-(
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #71  Wysłany: 2014-03-28, 15:41  


Witajcie :)

Chwalę się moimi węzełkami - stan na dziś :)

W obrębie dołów pachowych widoczne prawidłowej wielkości pojedyncze hypoechogeniczne węzły chłonne, śr. do 8 mm, wrzecionowate - obraz prawidłowych węzłów chłonnych. W obrębie dołów nad i podobojczykowych nie widać powiększonych węzłów chłonnych. W płacie prawym tarczycy ognisko o mieszanej echogeniczności, unaczynieniu głównym obwodowym wielkości 18x12x33 mm.

A tak przy okazji: co oznacza ,,unaczynienie główne obwodowe"? To dobrze czy źle?

Oczywiście bardzo, ale to bardzo się cieszę!!! A tarczycą postanowiłam się dziś nie martwić. Czekam na biopsję - niebawem...

Pozdrawiam serdecznie! :)
 
karolinax 



Dołączyła: 22 Sty 2013
Posty: 579
Skąd: Warszawa
Pomogła: 47 razy

 #72  Wysłany: 2014-03-28, 16:15  


Bardzo się cieszę Twoim super wynikiem. :-D
anutka napisał/a:
A tarczycą postanowiłam się dziś nie martwić.

Tak trzymać.
_________________
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
 
mm0nika80 


Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 239
Skąd: koszalin
Pomogła: 73 razy

 #73  Wysłany: 2014-07-14, 22:28  


Hejka jak tam u ciebie zdrówko?
 
anutka 


Dołączyła: 06 Kwi 2013
Posty: 107
Pomogła: 16 razy

 #74  Wysłany: 2014-07-14, 22:45  


Hej! :)
Dziękuję za troskę! :) Jestem kilka dni po operacji... tarczycy (jejku, to nie ten dział!) Operację zniosłam bardzo dobrze. O wiele lepiej niż operację czerniakową. Czekam na hist.-pat. z guza. Jestem bardzo osłabiona ale wiem, że to minie :)
Reszta o.k. - odpukać w niemalowane ;)

Pozdrawiam bardzo serdecznie!
 
mm0nika80 


Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 239
Skąd: koszalin
Pomogła: 73 razy

 #75  Wysłany: 2014-11-08, 19:44  


Anutka jak tam u ciebie?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group