1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: JustynaS1975 - komentarze |
urania
Odpowiedzi: 5129
Wyświetleń: 738889
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2014-08-13, 16:13 Temat: JustynaS1975 - komentarze |
JustynaS1975 napisał/a: |
Urania, u mnie czas od choroby jest coraz dłuższy i coraz częściej zapominam o tym jak ważne jest zdrowie <takie życie i taki jest ludź> i mam ochotę zmienić swój podpis. Ale on cały czas mi przypomina czego tak ważnego w tej chorobie się nauczyłam i czasami mam nadzieję, że ktoś ten podpis przeczyta i może sobie uświadomi, że: "Chwila, która właśnie trwa może być najlepszą z Twoich chwil."
To mam pozostać moim credo. |
Dla Ciebie Justynko pierwszy człon „Choroba moim nauczycielem, nie panem” nabiera wartości historycznej dla innych może stać się wskazówką w chorobie, drugi „Chwila, która właśnie trwa może być najlepszą z Twoich chwil" jest uniwersalny i zawsze na czasie. I jeden i drugi skłania do refleksji. Czytałam Twój podpis wielokrotnie i nigdy nie był mi obojętny.
Pozdrawiam |
urania
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2014-07-28, 17:16 Temat: JustynaS1975 - komentarze |
JustynaS1975 napisał/a: | urania napisał/a: | żebyś nigdy nie musiała szukać odpowiedzi na pytanie „ co by było gdyby” |
Powiedzenie 'co by było gdyby' nie grozi mi .
Ponieważ nie mam mamy życia równoległego, i nie sprawdzimy co by się stało, gdyby był inny wybór.
Znam swoją chorobę i wiem, że jest nieobliczalna (zresztą jak życie ). W trakcie leczenia mogłyby się zdarzyć przeróżne 'atrakcje', niekoniecznie miłe. Leczenie niesie za sobą różne skutki uboczne i ... zmęczenie materiału. Itp itd.
A tak to od 3 lat jestem bez leczenia, organizm całkiem nieźle się zregenerował (na tyle na ile się dało). I nawet gdyby (tfu tfu ... ) nawróciło, to i tak bym nie żałowała, że została podjęta decyzja o braku dalszego leczenia. Otrzymałam 3 lata, hm... mimo wszystko całkiem fajnego życia.
|
Każda krytyczna sytuacja prowokuje mnie do stawiania tego typu pytań i do analizowania tego co się wydarzyło. Nie potrafię się zdystansować. To strasznie wyczerpuje, zwłaszcza kiedy analizowane zdarzenie jest konsekwencją mego wyboru. To niesamowite obciążenie.
Nie wykorzystano u mnie wszystkich możliwości leczenia onkologicznego, lekarze nie byli jednomyślni, niby prosta choroba a jednak – na każdym etapie musiałam wybierać.
Pomimo że od 1-ej diagnozy upłynęło ok. 6 lat, od ostatniej ok. 3 lata i pomimo wielu innych przeciwności mam apetyt na długie życie : ). Nie jestem skromna w swoich oczekiwaniach ale już tak mam : )
Jeszcze raz wszystkiego dobrego |
urania
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2014-07-23, 17:05 Temat: JustynaS1975 - komentarze |
Ten tysiąc robi kolosalne wrażenie : ).
Myślę, że Twoi lekarze podjęli decyzję o zakończeniu leczenia kierując się Twoim dobrem. Nie zawsze wystrzelanie wszystkich naboi leży w interesie pacjenta, choćby ze względu na skutki uboczne, które bywa , że mogą przewyższać znacznie korzyści, a korzyści też nie zawsze są pewne.
Życzę kolejnych lat w zdrowiu, życzę żeby choroba była już tylko wspomnieniem i żebyś nigdy nie musiała szukać odpowiedzi na pytanie „ co by było gdyby” . Na takie pytania nie ma odpowiedzi.
U nas trochę deszczu : ) |
|
|