1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wycinanie znamion u dzieci i młodzieży |
oleander79
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 13603
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-16, 15:04 Temat: Wycinanie znamion u dzieci i młodzieży |
To wszystko jakieś dziwne, przecież nikt o zdrowych zmysłach nie usuwa chirurgicznie krost i pryszczy. Zgodzicie się ze mną? |
oleander79
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-16, 13:42 Temat: Wycinanie znamion u dzieci i młodzieży |
czyli, zakładając, że masz jedno dziecko, to pryszcz miał ok. 3 lata jak się go pozbyłaś.
Czy na podstawie tego można wnioskować, czerniak dosyć wolno się rozwija, bo u Ciebie nie była to zaawansowana zmiana.
Sama mam zamiar wyciąć kilka znamion, które według lekarzy są łagodne, ale cały czas muszę uważać, żeby nie zawadzać o nie bo są lekko wypukłe (i w sumie nie zawadzam, ale muszę pamiętać). Mnie rodzina odradza, bo "takich rzeczy się nie wycina" i jeden lekarz mi powiedział, że lepiej nie wycinać, "bo to nie wiadomo".
U mnie to nic pilnego, ale myślę o tym.
Pozdrawiam |
oleander79
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-16, 12:13 Temat: Wycinanie znamion u dzieci i młodzieży |
No właśnie, ale czy przy wycinaniu poprzednich nie zauważono, że to konkretne znamię ma "szansę" na zezłośliwienie? |
oleander79
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-15, 12:44 Temat: Wycinanie znamion u dzieci i młodzieży |
maxdata26 napisał/a: | Ja miałam wycięte 9 znamion i jedno okazało się nowotworem.
|
Chciałam zapytać, czy te wszystkie znamiona wycinałaś już po tym jak zdiagnozowano u Ciebie czerniaka, czy wcześniej już coś miałaś wycinane? |
|
|