Autor |
Wiadomość |
Temat: Mięsak. |
aislinn
Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 32098
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-09-28, 13:27 Temat: Mięsak. |
Stomik, co tam u Ciebie? Jesteś już po RTG i urologu? |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-09-20, 08:10 Temat: Mięsak. |
Stomik, spróbuj pogadać ze swoim lekarzem, powiedz mu o swoich wątpliwościach - może uda się je rozwiać. Zawsze też możesz pójść do innego lekarza, po drugą opinię. Nie ma co samemu gubić się w domysłach.
Pozdrawiam ciepło |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-09-19, 07:25 Temat: Mięsak. |
A może skonsultuj ten opis ze swoim lekarzem? Może masz do niego jakis namiar - telefon, mail? |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-09-18, 09:28 Temat: Mięsak. |
Hej, niestety nie potrafię Ci pomóc w interpretacji wyniku
A jak Twoje TK - masz już opis? |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-08-31, 09:28 Temat: Mięsak. |
A mówiłeś o tych problemach chirurgowi, który robił operację? |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-08-30, 20:23 Temat: Mięsak. |
A wiesz już kiedy te badania? |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-08-29, 21:10 Temat: Mięsak. |
W takim razie 3mam kciuki za pomyślne wyniki |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-08-28, 20:53 Temat: Mięsak. |
Stomik, patolog napisał, że "obraz mikroskopowy do różnicowania pomiędzy złośliwą wrzecionowatokomórkową postacią GIST a solitary fibrous tumor.", tak więc złośliwość zmiany nie jest wykluczona.
Rzadkość nowotworów GIST i solitary fibrous tumor polega na tym, że po prostu rzadko się je spotyka - jest mało pacjentów z takimi rozpoznaniami.
W Twoim przypadku konieczne jest ponowne zbadanie preparartu i jak najszybsza konsulatacja onkologiczna, najlepiej w klinice, o której Ci pisałam. Spróbuj zarejestrować się nawet jutro - nie ma na co czekać.
I bądź dobrej myśli
PS. A konsultowałeś ten wynik z jakimkolwiek onkologiem?
[ Dodano: 2012-08-28, 21:55 ]
PS1. Pisząc "brak zmian nowotworowych" w moim poprzednim poście miałam na myśli opisany węzeł chłonny. |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-08-28, 16:02 Temat: Mięsak. |
Węzeł odczynowy tzn. zmieniony zapalnie. Brak zmian nowotworowych :-) |
aislinn
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-08-28, 08:11 Temat: Re: Mięsak. |
Hej,
nie jestem ekspertem w temacie, ale wydaje mi się, że:
1. Stomik napisał/a: | W preparatach dobrze zachowane utkanie guza zbudowanego z komórek wrzecionowatych o małej atypii i niskiej aktywności mitotycznej . |
To korzystna informacja.
2. Stomik napisał/a: |
Obraz mikroskopowy do różnicowania pomiędzy złośliwą wrzecionowatokomórkową postacią GIST a solitary fibrous tumor. |
Konieczne będą dalsze badania preparatu, ponieważ na obecną chwilę nie stwierdzono jednoznacznie co to jest.
Obydwa podejrzewane nowotwory są rzadkie. Polecam kontakt z Kliniką Nowotworów Tkanek Miękkich Kości i Czerniaków w Warszawskim Centrum Onkologii (prof. Piotr Rutkowski). Myślę, że będzie to najlepsze miejsce do dalszej diagnostyki i ewent. dalszego leczenia.
Pozdrawiam ciepło |
|