1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 10
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Mięsak.
aislinn

Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 32098

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-09-28, 13:27   Temat: Mięsak.
Stomik, co tam u Ciebie? Jesteś już po RTG i urologu? :)
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-09-20, 08:10   Temat: Mięsak.
Stomik, spróbuj pogadać ze swoim lekarzem, powiedz mu o swoich wątpliwościach - może uda się je rozwiać. Zawsze też możesz pójść do innego lekarza, po drugą opinię. Nie ma co samemu gubić się w domysłach.
Pozdrawiam ciepło :)
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-09-19, 07:25   Temat: Mięsak.
A może skonsultuj ten opis ze swoim lekarzem? Może masz do niego jakis namiar - telefon, mail?
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-09-18, 09:28   Temat: Mięsak.
Hej, niestety nie potrafię Ci pomóc w interpretacji wyniku :-(
A jak Twoje TK - masz już opis?
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-08-31, 09:28   Temat: Mięsak.
A mówiłeś o tych problemach chirurgowi, który robił operację?
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-08-30, 20:23   Temat: Mięsak.
A wiesz już kiedy te badania?
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-08-29, 21:10   Temat: Mięsak.
W takim razie 3mam kciuki za pomyślne wyniki :)
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-08-28, 20:53   Temat: Mięsak.
Stomik, patolog napisał, że "obraz mikroskopowy do różnicowania pomiędzy złośliwą wrzecionowatokomórkową postacią GIST a solitary fibrous tumor.", tak więc złośliwość zmiany nie jest wykluczona.
Rzadkość nowotworów GIST i solitary fibrous tumor polega na tym, że po prostu rzadko się je spotyka - jest mało pacjentów z takimi rozpoznaniami.
W Twoim przypadku konieczne jest ponowne zbadanie preparartu i jak najszybsza konsulatacja onkologiczna, najlepiej w klinice, o której Ci pisałam. Spróbuj zarejestrować się nawet jutro - nie ma na co czekać.
I bądź dobrej myśli :)

PS. A konsultowałeś ten wynik z jakimkolwiek onkologiem?

[ Dodano: 2012-08-28, 21:55 ]
PS1. Pisząc "brak zmian nowotworowych" w moim poprzednim poście miałam na myśli opisany węzeł chłonny.
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-08-28, 16:02   Temat: Mięsak.
Węzeł odczynowy tzn. zmieniony zapalnie. Brak zmian nowotworowych :-)
aislinn

PostDział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego   Wysłany: 2012-08-28, 08:11   Temat: Re: Mięsak.
Hej,
nie jestem ekspertem w temacie, ale wydaje mi się, że:

1.
Stomik napisał/a:
W preparatach dobrze zachowane utkanie guza zbudowanego z komórek wrzecionowatych o małej atypii i niskiej aktywności mitotycznej .

To korzystna informacja.

2.
Stomik napisał/a:

Obraz mikroskopowy do różnicowania pomiędzy złośliwą wrzecionowatokomórkową postacią GIST a solitary fibrous tumor.

Konieczne będą dalsze badania preparatu, ponieważ na obecną chwilę nie stwierdzono jednoznacznie co to jest.
Obydwa podejrzewane nowotwory są rzadkie. Polecam kontakt z Kliniką Nowotworów Tkanek Miękkich Kości i Czerniaków w Warszawskim Centrum Onkologii (prof. Piotr Rutkowski). Myślę, że będzie to najlepsze miejsce do dalszej diagnostyki i ewent. dalszego leczenia.

Pozdrawiam ciepło :)

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron