1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guzek skóry głowy |
Richelieu
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5758
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-08-24, 05:04 Temat: Guzek skóry głowy |
Dopowiem jeszcze, że złośliwość najłatwiej i najpewniej jest zweryfikować w badaniu histopatologicznym z wycinka pobranego z podejrzanej zmiany. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-08-23, 21:04 Temat: Guzek skóry głowy |
bpiter79 napisał/a: | A jakie badania należałoby wykonać, aby stwierdzić, czy jest to nowotwór złośliwy, czy łagodny? |
Badania immunohistochemiczne - które już zostały wykonane, ich wyniki podajesz w poście #1.
Pozostaje je zinterpretować, czy na tej podstawie da się określić, z czym konkretnie mamy do czynienia.
Powinien to uczynić Twój lekarz onkolog. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-08-23, 20:35 Temat: Guzek skóry głowy |
bpiter79 napisał/a: | 18 maja tego roku został usunięty u mnie guzek skóry głowy. Miałem go jakieś 15-20 lat. |
bpiter79 napisał/a: | Czy jest to możliwe, że przez ok. 20 lat żyłem z tym guzem i nic złego się nie działo? |
Moim zdaniem jest to nie tylko możliwe, ale także bardzo prawdopodobne:
skoro zmiana istniała tak długo i rozwijała się tak wolno,
to jest bardzo możliwe, że zmiana ta (jako łagodna) nie miała złego wpływu na Twoje zdrowie.
bpiter79 napisał/a: | Całość obrazu najbardziej odpowiada nowotworowi z przydatków skórnych. |
Tego typu nowotwory generalnie mają różne charaktery: mogą być zarówno łagodne jak i złośliwe.
Lekarz opisujący wynik poza podaniem wartości wyników badań immunohistochemicznych nie wskazuje na bardziej szczegółowe wnioski w tym kierunku.
W tej sytuacji wydaje mi się stosowne poprosić o opinię lekarza onkologa - np. prowadzącego Twoją diagnostykę.
bpiter79 napisał/a: | Zmiana usunięta z marginesem tkanek niezmienionych. |
Ten zapis oznacza, że zmiana została usunięta w całości, co w przypadku zmian łagodnych kończy proces leczenia.
W przypadku zmian złośliwych może być podobnie, chyba, że konieczne byłoby jeszcze leczenie uzupełniające.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|