Autor |
Wiadomość |
Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
Jolana
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 8824
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-15, 09:55 Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
Choroba występuje bardzo rzadko, wobec tego trudniej znaleźć informacje, grupę wsparcia, czy bardziej doświadczonych pacjentów tym temacie. Naukowcy w dalszym ciągu nie wiedzą, dlaczego większość mięsaków tkanek miękkich rozwija u ludzi, którzy nie mają żadnych widocznych czynników ryzyka? Mam nadzieję, że niedługo badacze problemu znajdą odpowiedzi na te i inne pytania... |
Jolana
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-13, 15:46 Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
sylwiaj, no tak rozumiem, ale nie przejmuj się, chodzi Twoje zdrowie. Przez telefon zawsze zbywać człowieka. Najlepiej na spokojnie umówić osobiście na wizytę i mieć przy sobie czy dokumentację czy coś innego co zaświadczy o rodzinnym występowaniu nowotworu.
Na ten temat może wypowiedzieć się tylko lekarz - specjalista z tego zakresu.
Bardzo dokładnie nie odpowiem Ci pytanie ale wiem, że na przykład mutacja genu p53 jest powodem rodzinnego występowania mięsaków ( mięsaków jest kilka podtypów ), glejaków i innych nowotworów. I dodam, iż uznaje się, że jeśli nowotwór wystąpił w rodzinie to potomstwo jest obciążone genetycznie....
Sporo też zależy od czynników środowiskowych w powstawaniu nowotworów.
Wobec tego radzę, uzyskać pełne informacje od specjalistów w tej dziedzinie. Nawet jeśli nie będzie w ich opinii uznanie tego nowotworu jako dziedziczonego, to być może podpowiedzą jak postępować, aby zminimalizować ryzyko...
|
Jolana
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-13, 06:10 Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
Sylwiaj,
Napisz nam po konsultacji, co ten temat powiedzieli genetycy ...
Pozdrawiam cieplutko o poranku i życzę zdrowia Tobie i Twoim bliskim... |
Jolana
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-12, 22:26 Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
sylwiaj,
Cytat: | Już napisałam do tego Szczecina. Mają tam stowarzyszenie rodzin obciążonych genetycznie rakiem. Sprawdziłam, że najbliżej mam poradnie genetyczne w Bielsku i Gliwicach. Jutro zadzwonię do Bielska. |
I już będzie krok do przodu.
Cytat: | Czy ten mięsak ma jakiś związek z ziarnicą? |
Nowotwory te są procesami o różnych objawach i rozmaitym przebiegu klinicznym, i w jakiś sposób są spokrewnione.
W gruncie rzeczy procesy chorobowe układu limfatycznego i układu siateczkowo - śródbłonkowego od dawna są przedmiotem żywego zainteresowanie ze strony tych patologów
Nazwa mięsaka siateczkowo - komórkowego zastosowana w celu uniknięcia nieporozumień diagnostycznych. Mogę się oczywiście mylić, bo nie jestem lekarzem... |
Jolana
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-12, 17:04 Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
Właśnie dlatego, żeby zdobyć jak najwięcej informacji na temat tego nowotworu, polecam kontakt w Poradni Genetycznej.
W Twoim przypadku jest wskazana taka wizyta, ponieważ w rodzinie ze strony Taty na nowotwór złośliwy chorowały więcej niż jedna osoba.
Dużo informacji otrzymasz z
NOWOTWORY DZIEDZICZNE - PORADNIK DLA PACJENTA
sylwiaj napisała:
Cytat: | Przecież mięsak nie jest wyleczalny, więc co mi da wykrycie jego wczesnego stadium? I moim dzieciom, o które tak naprawdę najbardziej mi chodzi? Czy ktoś słyszał o przypadku wyleczeniu mięsaka siateczkowokomórkowego? |
Ten mięsak jest nowotworem tkanek miękkich. Tam się lokalizuje. Ten rodzaj mięsaka występuje bardzo rzadko. Ze względu na brak we wczesnym okresie objawów rozpoznawany jest bardzo późno i dlatego rokuje źle. I właśnie dlatego prowadzona jest cała diagnostyka aby wykryć go jak najwcześniej i podjąć leczenie.
Leczenie jest wyłącznie chirurgiczne i wsparte często radioterapię i chemioterapię. |
Jolana
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-12, 13:56 Temat: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorowania |
Sylwiaj, w tej sytuacji radziłbym skonsultować się z proktologiem, być może właśnie faza ostra stanu zapalnego odbytnicy przeszła w fazę przewlekłą. Taki stan wymaga ustalenia przyczyny i leczenia, ponieważ najczęstszym następstwem zapalenia odbytnicy jest trwałe uszkodzenie jej błony śluzowej.
Oczywiście, najbardziej popularnym badaniem w profilaktyce raka jelita grubego jest kolonoskopia, zwana złotym standardem w wykrywaniu nowotworu jelita grubego...
Jednak w wykrywaniu wczesnej postaci mięsaka siateczkowokomórkowego w obrębie jamy brzusznej przeprowadza się okresowo szereg badań obrazowych i endoskopowych całego przewodu pokarmowego.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia... |
Jolana
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2012-11-12, 10:52 Temat: Re: reticulosarcoma - genetyczne prawdopodobieństwo zachorow |
sylwiaj napisał/a: | Mam pytanie, gdzie powinnam się udać, w celu dokładniejszych badań i profilaktyki jeśli chodzi o zachorowanie z przyczyn genetycznych? |
Opisz swój problem na adres: Międzynarodowe Centrum Nowotworów Dziedzicznych
Szczecin ul. Połabska 4 - Tu znajdziesz poradę, oni wskażą adres placówki najbliżej miejsca Twojego zamieszkania.
link do szczecińskiego ośrodka...
Cytat: | Czy jest sens ubiegać się o badania genetyczne (mam dwójkę dzieci)? Jestem świeżo po kolonoskopii, która w badaniu hist.-pat. wykazała przewlekłe zapalenie odbytnicy. |
Sylwiaj, zawsze jest sens tym bardziej, że istnieje genetyczne zagrożenie. Rozpoznanie z kolonoskopii jest bardzo ważne w tej chwili a w poradni nowotworów dziedzicznych będziesz objęta na przyszłość badaniami profilaktycznymi. |
|